Krem z dyni z grzankami

Krem z dyni to fantastyczne danie na chłodne, jesienne wieczory. Jego przygotowanie trwa krótko i nie jest drogie, dzięki czemu szybko możemy cieszyć się sycącym i gorącym posiłkiem przy niewielkim nakładzie finansowym.


Składniki:

  • 1 dynia średniej wielkości,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • pęczek włoszczyzny,
  • chleb (w zależności od preferencji),
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: imbir mielony, kurkuma, pieprz i sól, czosnek
  • *puszka mleka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebule obierz, umyj i pokrój. Dynię obierz ze skórki i umyj. Następnie pokrój, usuwając pestki wraz z miąższem. Chleb pokrój w kostkę na grzanki. Pomidory również obierz i pokrój w kostkę, usuwając miąższ.
  2. Wstaw wodę. Gotuj włoszczyznę.
  3. Podsmaż chleb na oliwie, dodając odrobinę przyprawy czosnkowej.
  4. Na głębokiej patelni lub w garnku podsmaż cebulę, czosnek i pomidora. Dodaj dynię. Mieszaj całość i smaż przez około 7 minut. Dodaj wymienione przyprawy w proporcjach odpowiadających gustowi.
  5. Zalej gotowym bulionem mieszankę z dynią. Jeśli masz ochotę, dodaj włoszczyznę z garnka. Całość gotuj przez około 15 minut. Następnie zblenduj na gładką masę. Podawaj z grzankami.
  6. W zależności od preferencji, dodaj odrobinę mleka kokosowego o dobrym składzie (np. woda + mleko kokosowe).
przepisy Pregna
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane dawki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327