Omlet grecki (1 porcja)


Składniki:

2 jajka, łyżka wody lub mleka, pomidor malinowy, 2 suszone pomidory, łyżka oleju rzepakowego, feta (40-50 g), bazylia świeża lub suszona, szczypta słodkiej papryki


Sposób przygotowania:

Jajka wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem i ziołami. Pomidora pokrój w nieduże kawałki, osusz na papierowym ręczniku (odrzuć miąższ), fetę i suszone pomidory również pokrój w małą kostkę. Wylej jajka na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Dodaj kawałki pomidorów i fety. Gdy masa jajeczna się zetnie, wyłóż omlet na talerz. Całość udekoruj świeżą bazylią.
Smacznego!


Wartości odżywcze:

  • kalorie 355
  • białko 22,8 g
  • tłuszcz 26,5 g
  • węglowodany 9,6 g
  • cholesterol 425 mg
  • błonnik 2,8 g
  • żelazo 3,7 mg
  • jod 11,4 μg
  • kwas foliowy 107,6 μg
  • DHA 0,2 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki kwas foliowy, jod, witaminy D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327