Omlet grecki (1 porcja)


Składniki:

2 jajka, łyżka wody lub mleka, pomidor malinowy, 2 suszone pomidory, łyżka oleju rzepakowego, feta (40-50 g), bazylia świeża lub suszona, szczypta słodkiej papryki


Sposób przygotowania:

Jajka wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem i ziołami. Pomidora pokrój w nieduże kawałki, osusz na papierowym ręczniku (odrzuć miąższ), fetę i suszone pomidory również pokrój w małą kostkę. Wylej jajka na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Dodaj kawałki pomidorów i fety. Gdy masa jajeczna się zetnie, wyłóż omlet na talerz. Całość udekoruj świeżą bazylią.
Smacznego!


Wartości odżywcze:

  • kalorie 355
  • białko 22,8 g
  • tłuszcz 26,5 g
  • węglowodany 9,6 g
  • cholesterol 425 mg
  • błonnik 2,8 g
  • żelazo 3,7 mg
  • jod 11,4 μg
  • kwas foliowy 107,6 μg
  • DHA 0,2 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna PLUS

Pregna PLUS to nutraceutyk dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane dawki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327