Omlet z fetą i papryką (1 porcja)


Składniki:

2 jajka, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka lub kostkę, sól morska i świeżo mielony pieprz, łyżeczka masła, 1/3 kostki pokruszonego sera feta light, 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski


Sposób przygotowania:

Jajka rozbij w miseczce i rozkłóć widelcem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Wylej jajka i smaż pod przykryciem przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu. Na wierzch ułóż ser feta, a następnie cebulę, bazylię i paski papryki. Całość podsmaż pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty.
Smacznego!


Wartości odżywcze:

  • kalorie 339
  • białko 24,7 g
  • tłuszcz 23,5 g
  • węglowodany 10,4 g
  • cholesterol 448 mg
  • błonnik 2,9 g
  • żelazo 3,5 mg
  • jod 15 μg
  • kwas foliowy 102,4 μg
  • DHA 0,2 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki kwas foliowy, jod, witaminy D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327