Omlet z fetą i papryką (1 porcja)


Składniki:

2 jajka, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka lub kostkę, sól morska i świeżo mielony pieprz, łyżeczka masła, 1/3 kostki pokruszonego sera feta light, 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski


Sposób przygotowania:

Jajka rozbij w miseczce i rozkłóć widelcem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Wylej jajka i smaż pod przykryciem przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu. Na wierzch ułóż ser feta, a następnie cebulę, bazylię i paski papryki. Całość podsmaż pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty.
Smacznego!


Wartości odżywcze:

  • kalorie 339
  • białko 24,7 g
  • tłuszcz 23,5 g
  • węglowodany 10,4 g
  • cholesterol 448 mg
  • błonnik 2,9 g
  • żelazo 3,5 mg
  • jod 15 μg
  • kwas foliowy 102,4 μg
  • DHA 0,2 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane dawki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327