Pieczona ryba (2 porcje)


Składniki:

4 średniej wielkości filety z chudej ryby morskiej (sola, dorsz, morszczuk), mieszanka ziół świeżych i suszonych (bazylia, oregano, natka, szczypior, rozmaryn), 5-6 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 5-6 plasterków cytryny), sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Filety dokładnie posyp z obu stron suszonymi przyprawami oraz jeśli to konieczne dodatkowo posól. Ułóż je w nasmarowanym oliwą, płaskim naczyniu żaroodpornym. Wierzch ryby możesz posypać świeżymi, posiekanymi ziołami oraz pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dopraw pieprzem, a na wierzch połóż plasterki cytryny. Całość delikatnie polej resztą oliwy. Piecz w piekarniku przez 20-25 min, w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!


Wartości odżywcze (1 porcja):

  • kalorie 255
  • białko 33,8 g
  • tłuszcz 11 g
  • węglowodany 9,5 g
  • cholesterol 90 mg
  • błonnik 4,4 g
  • żelazo 2,5 mg
  • jod 15,9 μg
  • kwas foliowy 121,2 μg
  • DHA 0,2 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane dawki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327