Pieczony łosoś z brokułami (2 porcje)


Składniki:

filety z łososia - 300 g (ze skórą lub bez), 1 mała główka brokuła (lub 1/2 dużej), sok z 1/2 cytryny, 1/2 cytryny pokrojonej na cząstki (wraz ze skórą), 2 łyżki posiekanej cebuli dymki i/lub grubego szczypioru, łyżka sosu sojowego, oliwa


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180-190ºC. Filety delikatnie oprósz solą i białym pieprzem. Podziel brokuł na części i opłucz wodą. Duże, płaskie naczynie żaroodporne posmaruj cienko oliwą. Ułóż w nim filety z ryby, cząstki brokuła, kawałki cytryny i posyp połową dymki/szczypioru. Całość polej sokiem z cytryny i skrop oliwą. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 10 minut. Wyjmij, skrop sosem sojowym i ponownie zapiecz przez 10 min. Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.
Smacznego!


Wartości odżywcze (1 porcja):

  • kalorie 434
  • białko 33,5 g
  • tłuszcz 30,2 g
  • węglowodany 12,7 g
  • cholesterol 95 mg
  • błonnik 5,2 g
  • żelazo 3,4 mg
  • jod 96 μg
  • kwas foliowy 180 μg
  • DHA 4,3 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki kwas foliowy, jod, witaminy D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327