Zupa krem z ciecierzycy

To niesamowicie zdrowe danie będzie bombą witaminową dla Ciebie i dziecka. Choć ciecierzyca długo nasiąka wodą, samo przygotowanie zupy na szczęście nie jest czasochłonne!


Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy (do namoczenia),
  • garść pestek dyni (do podsmażenia na patelni),
  • garść świeżej natki pietruszki (do posypania gotowej zupy),
  • 2 niewielkie, obrane pomidory,
  • 1 biała cebula,
  • 1 czerwona cebula,
  • świeża włoszczyzna,
  • odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie:

Ciecierzycę wstaw do wody na kilka godzin, aby odpowiednio nasiąknęła przed gotowaniem. Po około 8-9 godzinach odsącz ziarna i delikatnie przepłucz. Następnie gotuj ciecierzycę aż do uzyskania wystarczająco miękkich kulek (pojedyncza kulka powinna dać się rozgnieść). W tym samym czasie w drugim garnku gotuj włoszczyznę. Możesz ją doprawić według własnych preferencji. Wykorzystaj czas gotowania na podsmażenie pestek dyni, obranie pomidorów oraz cebuli. Kiedy ciecierzyca i włoszczyzna będą gotowe, na osobnej patelni podsmaż czerwoną i białą cebulę z obranymi pomidorami - dodaj do nich trochę pieprzu i soli. Przesiej ciecierzycę przez sitko i wsyp do garnka z włoszczyzną. Całość zblenduj razem z podsmażonymi pomidorami i cebulą. Przed podaniem dosyp pestki oraz dodaj świeżą natkę pietruszki. Smacznego!

przepisy Pregna
Pregna PLUS

Pregna PLUS to nutraceutyk dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane dawki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327