Czy w produktach spożywczych znajdziemy witaminę D?

Często zastanawiamy się, co należy jeść, aby dieta obfitowała we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Racjonalne odżywianie, które będzie uwzględniało nie tylko odpowiednie wartości odżywcze poszczególnych posiłków, lecz także nasze osobiste preferencje smakowe, jest wbrew pozorom dosyć trudne do samodzielnego zaplanowania. Zwłaszcza, że nie wszystkie istotne składniki dla ludzkiego organizmu występują w pożywieniu w takim samym stopniu.

Białka, tłuszcze, węglowodany - to właśnie one pełnią ważną rolę w przebiegu procesów życiowych. Jednak nie możemy zapominać, że witaminy (czyli organiczne składniki pokarmowe) są również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez odpowiednich proporcji witamin w diecie, na przykład w przypadku hipowitaminozy lub awitaminozy, może dojść do różnego rodzaju zaburzeń, których skutki bywają bardzo dotkliwe. Zwłaszcza dla kobiet, oczekujących narodzin swojego potomka.


Podział witamin:

Witaminy możemy podzielić na dwie grupy:

  • rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K
  • rozpuszczalne w wodzie, czyli zespół witamin B i witamina C

Wszystkie pełnią określone role w organizmie ludzkim. Dlaczego jednak tak często podkreśla się znaczenie akurat witaminy D dla kobiet w ciąży?


Niezbędna witamina D

Witamina D jest nie tylko konieczna w procesach transportu wapnia, lecz także wzmaga jego resorpcję w jelitach, wzmacnia system immunologiczny i pełni niesamowicie ważną rolę dla funkcjonowania układu kostnego (wpływa na mineralizację i rozwój tkanki kostnej). Co ciekawe, ma podobne działanie do hormonów steroidowych w wielu procesach, które zachodzą w naszych organizmach. Jej niedobór (jak i nadmiar) jest bardzo niebezpieczny. U dzieci i niemowląt niedostateczna ilość witaminy D powoduje krzywicę, natomiast u kobiet w ciąży oraz karmiących - rozmiękczenie kości lub odwapnienie. Jak zatem zapobiegać niedoborom?


Gdzie szukać witaminy D?

Wydawałoby się, że odpowiednia dieta jest w stanie rozwiązać jakiekolwiek problemy z niedoborami. Jednak witamina D występuje w produktach spożywczych w niewielkich ilościach, a jej głównym źródłem (około 80%) jest... kontakt ze słońcem. Z racji tego, że witaminą D nazywamy trzy związki, warto zaznaczyć, iż dobrym źródłem witaminy D2 są głównie grzyby, natomiast witaminy D3 - jaja i tłuszcze rybie.

Mimo wszystko dla przyszłych mam bardzo często niezbędna okazuje się suplementacja. Polecanym preparatem jest przede wszystkim Pregna PLUS® - czyli nowoczesny suplement diety dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią w formie nutraceutyka, opracowany według standardów Evidence Based Medicine. Zawiera rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne ilości kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D według najnowszych zaleceń ekspertów.

Czy w produktach spożywczych znajdziemy witaminę D?
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane dawki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327