Właściwa dieta jest jednym z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży. Zobacz jak dobrać jej elementy, aby uzupełnić odpowiednie ilości składników odżywczych w organizmie kobiety w tym szczególnym okresie jej życia.
spożycia PTG
znaleźć składnik
wg zalecanego dziennego spożycia
Kwas foliowy
400 µg[1]
Soja, szpinak, szparagi, brokuły

Jeden brokuł
100 mg brokułów zawiera 119 µg kwasu foliowego

Żelazo
26 mg[1]
Mięso, drób, ryby, przetwory zbożowe pełnoziarniste, płatki owsiane, szpinak, orzechy

1,1 kg polędwicy wołowej
100 g polędwicy wołowej zawiera 2,3 mg żelaza

Witamina D
37,5 µg[2]
Ryby, produkty mleczne, żółtka jaj

3 filety marynowanego śledzia
100 g śledzi marynowanych zawiera 480 IU witaminy D

Jod
150 µg[1]
Ryby morskie, np. dorsz, mintaj, halibut, łosoś

0,5 kg łososia
100 g łososia zawiera 30 µg jodu

DHA
200-600 mg[3]
Ryby morskie i słodkowodne, oleje roślinne: lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek

1-2 ryby w ciągu tygodnia
100 g łososia zawiera 0,9 g DHA

[1] Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553 ; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327.
[2] Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej – rekomendowane dawki witaminy D dla populacji zdrowej oraz dla grup ryzyka deficytu witaminy D. Endokrynol. Pol. 2013: Vol. 64, Nr 4, 319-327.
[3] Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji DHA i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Standardy Medyczne/Pediatria 2010, str. 729-736.