3 szybkie pomysły na zdrowe śniadanie dla przyszłej mamy

Przyszłe mamy bardzo często szukają prostych sposobów na zdrowsze odżywianie się. Szukając na sklepowych półkach alternatywy dla wędlin czy gotowych past kanapkowych często zapominamy, że smaczne pasty do smarowania chleba można bez trudu przygotować samemu w domu. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na urozmaicenie śniadań.


Propozycja numer 1 - Pasta do kanapek z awokado

Awokado uzupełni Twój jadłospis o porcję kwasów tłuszczowych, potas, witaminy C,E oraz A.

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 1 awokado haas 
  • Sól, pieprz, łyżeczka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj dwa jajka na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. 
  2. Wydrąż z awokado zielony miąższ i rozdrobnij go widelcem. 
  3. Pokrój drobno szczypiorek.
  4. Wszystkie składniki (poza szczypiorkiem) wymieszaj delikatnie widelcem lub zmiksuj blenderem. Pastę dopraw solą, pieprzem. Po położeniu jej na kanapkę posyp szczypiorkiem i gotowe!  

Propozycja numer 2 - Pasta z makreli 

Makrela to bogactwo dobroczynnych dla zdrowia składników takich jak białko, kwasy tłuszczowe, witaminy D oraz A. Z dodatkiem przypraw i ziół ta popularna ryba nabiera nowego smaku! 

Składniki: 

  • Wędzona makrela
  • Koperek
  • Cebula
  • Sól, pieprz 
  • Odrobina pasty Sambal (opcjonalnie!)

Przygotowanie: 

  1. Do kielicha blendera wrzuć posiekaną cebulkę, koperek oraz mięso makreli.  Pamiętaj, żeby uważać na ości!
  2. Opcjonalnie, jeśli lubisz i możesz sobie pozwolić na ostre przyprawy, dodaj ¼ łyżeczki pasty sambal, sól, pieprz. 
  3. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę i gotowe! 

Propozycja numer 3 - Nutella migdałowa 

Migdały są nie tylko smaczne ale obfitują w witaminę B2 i E, kwasy tłuszczowe. Ponadto, często polecane są kobietom w ciąży jako remedium na zgagę i uciążliwe mdłości.  

Składniki: 

  • Pół szklanki migdałów 
  • 2 łyżki kakao 
  • Pół szklanki daktyli (¾ szklanki wody do namoczenia daktyli) 
  • Szczypta soli 

Przygotowanie: 

  1. Orzechy upraż powoli na patelni lub w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Prażenie powinno potrwać około 10 minut. Ważne, żebyś nie zapomniała migdałów od czasu do czasu pomieszać. Uważaj, żeby ich nie spalić, bo krem będzie wtedy bardzo gorzki. 
  2. Daktyle zalej wodą i pozwól im nasiąknąć na czas prażenia i stygnięcia migdałów. 
  3. Do misy blendera włóż odsączone z wody daktyle (nie wylewaj jej jeszcze), wystudzone migdały, dorzuć kakao oraz szczyptę soli i zmiksuj. Podczas blendowania dodawaj stopniowo wodę pozostałą po moczeniu  daktyli, która pomoże Ci w uzyskaniu idealnej konsystencji.   

Smacznego!

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, jod, witaminę D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, żelazo, jod, witaminę D oraz kwas omga-3, DHA.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3, DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
Pregna START - nowośćPregna Vomi

Pregna Vomi to suplement diety dla kobiet, które odczuwają dyskomfort w postaci umiarkowanych mdłości związanych z ciążą, zawiera wyciąg z kłącza imbiru, witaminę B6 oraz magnez.

Poznaj Pregna Vomi
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327