Fritatta z łososiem (1 porcja)


Składniki:

2 jajka, drobno posiekany szczypiorek (pół pęczka), dwie łyżeczki serka Philadelphia light, 50 g wędzonego łososia, bazylia


Sposób przygotowania:

Jajka wymieszaj ze szczypiorkiem oraz przypraw solą i pieprzem. Posmaruj żaroodporną formę oliwą. Pokrój łososia w cienkie paski i wymieszaj z masą jajeczną. Wstaw naczynie z masą do piekarnika na ok. 3-4 minuty (do ścięcia białka). Podawaj w kawałkach na chlebie posmarowanym serkiem. Fritattę udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!


Wartości odżywcze:

  • kalorie 304
  • białko 26,8 g
  • tłuszcz 21,3 g
  • węglowodany 3 g
  • cholesterol 441 mg
  • błonnik 1,2 g
  • żelazo 3,3 mg
  • jod 41 μg
  • kwas foliowy 78,8 μg
  • DHA 1,1 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, jod, witaminę D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, żelazo, jod, witaminę D oraz kwas omga-3, DHA.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3, DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
Pregna START - nowośćPregna Vomi

Pregna Vomi to suplement diety dla kobiet, które odczuwają dyskomfort w postaci umiarkowanych mdłości związanych z ciążą, zawiera wyciąg z kłącza imbiru, witaminę B6 oraz magnez.

Poznaj Pregna Vomi
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327