Frittata ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami (1 porcja)


Składniki:

2 jajka, 3 suszone pomidory, 1/3 pęczka szczypiorku, 10 oliwek, łyżeczka masła, sól morska, pieprz czerwony lub czarny


Sposób przygotowania:

Pokrój szczypiorek, oliwki i pomidory (na 3 części), dodaj sól i pieprz. Przełóż wszystko do miseczki i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na małej patelni łyżeczkę masła, po 1-2 minutach wylej masę jajeczną, ustaw nieduży płomień i przykryj pokrywką. Po 3-4 minutach, kiedy masa zetnie się w większej części i po bokach, przewróć placek łopatką na druga stronę, podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.
Smacznego!


Wartości odżywcze:

  • kalorie 263
  • białko 17,7 g
  • tłuszcz 18,5 g
  • węglowodany 10,4 g
  • cholesterol 400 mg
  • błonnik 3,6 g
  • żelazo 4,3 mg
  • jod 15 μg
  • kwas foliowy 97,2 μg
  • DHA 0,2 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, jod, witaminę D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, żelazo, jod, witaminę D oraz kwas omga-3, DHA.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3, DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
Pregna START - nowośćPregna Vomi

Pregna Vomi to suplement diety dla kobiet, które odczuwają dyskomfort w postaci umiarkowanych mdłości związanych z ciążą, zawiera wyciąg z kłącza imbiru, witaminę B6 oraz magnez.

Poznaj Pregna Vomi
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327