Frittata ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami (1 porcja)
Składniki:
2 jajka, 3 suszone pomidory, 1/3 pęczka szczypiorku, 10 oliwek, łyżeczka masła, sól morska, pieprz czerwony lub czarny
Sposób przygotowania:
Pokrój szczypiorek, oliwki i pomidory (na 3 części), dodaj sól i pieprz. Przełóż wszystko do miseczki i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na małej patelni łyżeczkę masła, po 1-2 minutach wylej masę jajeczną, ustaw nieduży płomień i przykryj pokrywką. Po 3-4 minutach, kiedy masa zetnie się w większej części i po bokach, przewróć placek łopatką na druga stronę, podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
- kalorie 263
- białko 17,7 g
- tłuszcz 18,5 g
- węglowodany 10,4 g
- cholesterol 400 mg
- błonnik 3,6 g
- żelazo 4,3 mg
- jod 15 μg
- kwas foliowy 97,2 μg
- DHA 0,2 g
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno
