Makaron razowy i orkiszowy z pomidorami w dwóch wariantach
Nawet jeśli w czasie ciąży nie należy jeść za dwoje, to jednak można spróbować dwóch wariantów tego samego składnika! Bohaterem dzisiejszego przepisu jest, znany ze swoich świetnych właściwości zdrowotnych, pomidor. Możemy go podać w wersji klasycznej lub, jeśli zechcemy zmodyfikować smak, w wersji ulepszonej.
Składniki:
- opakowanie makaronu razowego
- opakowanie makaronu orkiszowego
- 4kg pomidorów
- 4 cebule - świeże liście bazylii
- mała papryka czerwona
- mała papryka zielona
- mała papryka żółta
- szklanka suchej soczewicy zielonej
- 0,5kg pieczarek
- oliwa z oliwek
- pieprz
- suszone oregano
- dwa ząbki czosnku
- parmezan
Przygotowanie:
Soczewicę namocz, a następnie gotuj do uzyskania miękkości w trakcie przygotowywania dania. W jednym garnku ugotuj około pół opakowania (w zależności od potrzeb) makaronu razowego. W drugim garnku - orkiszowego. Wariant klasyczny Pomidory obierz, odparz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, usuwając pestki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek ze zmielonym ząbkiem czosnku i dwiema cebulami. Dodaj pokrojone pomidory, dosyp oregano i gotuj pod przykryciem. Część ugotowanego sosu dodaj do makaronu orkiszowego. Resztę zostaw do wykorzystania w wariancie ulepszonym. Całość posyp parmezanem (jednak z umiarem - jest on kaloryczny) i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
Wariant ulepszony
Na drugiej patelni także rozgrzej oliwę i dodaj zmielony ząbek czosnku. Podsmaż na niej pieczarki razem z cebulą, paprykami i soczewicą. Całość posyp pieprzem i zalej częścią sosu klasycznego z wariantu pierwszego. Dodaj sos do makaronu razowego. W ten sposób za jednym zamachem można przygotować dwa dania i, w zależności od zachcianek, delikatnie zmieniać smaki. Smacznego!
