Omlet z fetą i papryką (1 porcja)
Składniki:
2 jajka, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka lub kostkę, sól morska i świeżo mielony pieprz, łyżeczka masła, 1/3 kostki pokruszonego sera feta light, 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij w miseczce i rozkłóć widelcem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Wylej jajka i smaż pod przykryciem przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu. Na wierzch ułóż ser feta, a następnie cebulę, bazylię i paski papryki. Całość podsmaż pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
- kalorie 339
- białko 24,7 g
- tłuszcz 23,5 g
- węglowodany 10,4 g
- cholesterol 448 mg
- błonnik 2,9 g
- żelazo 3,5 mg
- jod 15 μg
- kwas foliowy 102,4 μg
- DHA 0,2 g
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno
