Sałatka w dwóch wariantach

Jeżeli masz ochotę na danie, które jest prawdziwą bombą witaminową, choć nie zawiera mięsa, koniecznie sprawdź nasz przepis!


Wariant 1 składniki:

  • dwie garści ciecierzycy (do ugotowania lub w puszce),
  • 1 burak,
  • pół opakowania jarmużu
  • pół kostki sera typu „feta” (pasteryzowanego)
  • pół mango,
  • kiełki słonecznika,
  • 1 świeży ogórek,
  • pół kostki wędzonego tofu
  • kawałek dyni piżmowej

Składniki na sos:

  • pół cytryny
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • pieprz
  • musztarda

Przygotowanie:

Dynię i buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut do uzyskania miękkości. Cieciorkę, jarmuż oraz kiełki słonecznika przepłucz i wsyp do miski. Dodaj gotową dynię i buraka. Ogórka i mango obierz, opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. Tofu oraz ser typu „feta” pokrój w kostkę i także umieść w misce. Wsyp odrobinę pieprzu dla smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Przygotuj sos: wyciśnij pół cytryny, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i odrobinę pieprzu. Całość wymieszaj i podawaj z sałatką.


Wariant 2 składniki:

  • dwie garści soczewicy (do ugotowania lub w puszce),
  • 1 burak,
  • pół opakowania sałaty
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 papryka czerwona,
  • kiełki fasoli,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 pomidor,
  • ser żółty w kostce

Składniki na sos:

  • pół cytryny
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny
  • pieprz
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut, do uzyskania miękkości. Przygotowaną soczewicę dodaj do miski z umytą sałatą oraz kiełkami. Orzechy rozdrobnij i dołącz do pozostałych składników w naczyniu. Pomidora obierz ze skóry, pokrój w kostkę, usuwając pestki i dodaj do mieszanki. Ogórka obierz i pokrój w plastry. Paprykę umyj i drobno posiekaj. Ser żółty w kostce pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj do nich odrobinę pieprzu. Przygotuj sos: do jogurtu wyciśnij cytrynę, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dosyp odrobinę pieprzu. Wlej sos do sałatki i całość wymieszaj.

Smacznego!

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki kwas foliowy, jod, witaminy D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
Pregna START - nowośćPregna Vomi

Pregna Vomi to suplement diety dla kobiet, które odczuwają dyskomfort w postaci umiarkowanych mdłości związanych z ciążą.

Poznaj Pregna Vomi
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327