Dieta wegańska a ciąża

Weganizm wciąż zyskuje na popularności. Jest to nie tylko sposób żywienia, lecz także styl życia, polegający na całkowitym wyeliminowaniu produktów odzwierzęcych. Ale czy dieta wegańska jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?

Miód, mleko, mięso, jaja - to tylko niektóre z produktów, wyeliminowanych z planu żywienia osób na diecie wegańskiej. Wszystkie składniki wielu podstawowych dań, które na co dzień większość z nas przygotowuje w swojej kuchni, wydają nam się niezastąpione. W końcu czym zastąpić ser feta w sałatce greckiej? Albo łyżeczkę miodu w zimowej herbacie? Weganie znaleźli na to sposób. Czy są jednak wśród nich przyszłe mamy?


Czy przejść na dietę wegańską w ciąży?

Taka decyzja z pewnością nie powinna być podejmowana pod wpływem impulsu - w końcu to nie tylko styl żywienia, lecz także sposób określonego funkcjonowania w społeczeństwie. Radykalne, nieprzemyślane zmiany zazwyczaj rzadko wychodzą komukolwiek na plus. Zwłaszcza w okresie ciąży należy mieć zawsze na uwadze drugą istotę. Pod kątem planowania posiłków, zaleca się zasięgnąć rady specjalisty, z którego pomocą z pewnością uda się ułożyć wartościowy plan diety, bogaty we wszystkie niezbędne minerały i witaminy - również na diecie wegańskiej. A samo żywienie, oparte głównie na warzywach i owocach, może być wyjątkowo smaczne. Często pomaga poznać wiele smaków, których nie szukało się, spożywając mięso. Każda dobrze zbilansowana dieta jest wartościowa. Eksperymentowanie w okresie ciąży nie zawsze jest jednak dobrym pomysłem, zwłaszcza takie, przeprowadzane na własną rękę.


Strach o niedobory

Każda dieta powinna być szczegółowo zaplanowana przy pomocy dietetyka. Kobiety, które w czasie ciąży spożywają m.in. mięso, często nie mają dobrych wyników badań. Niedobory mogą dotknąć każdą przyszłą mamę. W przypadku diety wegańskiej zazwyczaj świadomość wartości odżywczych, które dostarcza się do organizmu wraz z konkretnymi produktami, jest dosyć wysoka. Należy mieć na uwadze zaspokojenie zapotrzebowania np. na białko, wapń czy witaminę D. Często to właśnie dla kobiet, które żywią się w standardowy sposób, niezbędna okazuje się suplementacja. Jedząc tradycyjnie, również należy często wykonywać badania, pozwalające określić ewentualne niedobory.


Suplementacja

Warto sięgnąć po sprawdzone preparaty, których skład został opracowany z najwyższą starannością, mając na uwadze wszystkie potrzeby ciężarnych. Dla przyszłych mam, które nie są na diecie wegańskiej, ale pragną dostarczyć swojemu organizmowi najważniejsze składniki, polecamy preparat Pregna PLUS® - nowoczesny suplement diety dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią w formie nutraceutyka, opracowany według standardów Evidence Based Medicine. Zawiera rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne ilości kwasu foliowego (w formie kwasu pteroilomonoglutaminowego), żelaza, jodu i witaminę D, według najnowszych zaleceń ekspertów. Skład produktu jest wzbogacony o ważne w tym okresie kwasy omega-3, w tym DHA, oraz o biologicznie dostępną formę folianu - MetaPregnaFolic™ (L-metylofolian wapnia), która jest łatwiej i szybciej przyswajana niż kwas foliowy. Przyszłym mamom, które są na diecie wegańskiej, polecamy nasz przepis na tortillę z warzywami.

Dieta wegańska a ciąża
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki kwas foliowy, jod, witaminy D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
Pregna START - nowośćPregna Vomi

Pregna Vomi to suplement diety dla kobiet, które odczuwają dyskomfort w postaci umiarkowanych mdłości związanych z ciążą.

Poznaj Pregna Vomi
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327