Kwas foliowy - niezbędny w ciąży! - Pregna
Kobieta w ciąży trzyma w dłoni tabletki

Jestem w ciąży

Kwas foliowy – niezbędny w ciąży!

Bardzo często słyszymy, że kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem dla kobiet w ciąży. To prawda! Ale czy kiedykolwiek zastanawiałaś się dlaczego tak jest? Co to takiego ten słynny kwas foliowy? I jak może on pomóc przyszłej mamie?

Zadania kwasu foliowego w ludzkim organizmie są naprawdę różne: bierze udział w przemianie fosfolipidów, pełni podstawową rolę w rozwoju komórek ustrojowych, jest bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym na powstanie tyrozyny, potrzebnej do syntezy różnych hormonów (np. melanin, tyroksyny, adrenaliny oraz noradrenaliny), a także jest absolutnie niezbędny do dobrego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Widzimy zatem, że mamy do czynienia z bardzo ważnym elementem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Jakie są jednak skutki niedoboru kwasu foliowego?

Przede wszystkim zahamowane zostaje nie tylko rozmnażania komórek, lecz także prawidłowych procesów wzrostu (tutaj należy wliczyć przypadki, gdy dochodzi do zaburzenia dojrzewania krwinek czerwonych, czynności krwiotwórczej szpiku). Istotną kwestią jest również to, że niedobór kwasu foliowego może doprowadzić do zmian w układzie nerwowym, co jest wyjątkowo niebezpieczne dla dopiero rozwijającego się w brzuchu mamy dziecka. Jak właściwie dochodzi do niedoborów tej substancji? Głównie poprzez niesystematyczną dietę i braki pewnych składników odżywczych, a niekiedy ze względu na problemy z wchłanianiem w jelicie cienkim, spowodowane najczęściej jego schorzeniem. W okresie ciąży należy szczególnie uważać na ilość kwasu foliowego w organizmie, ponieważ to właśnie przyszłe mamy są jedną z grup, u której bardzo często można zaobserwować wszelkie niedobory tego składnika. Gdzie zatem możemy znaleźć kwas foliowy? Jak uzupełnić swoją dietę w pokarmy, które go zawierają?

To bardzo proste! Kwas foliowy znajdziemy głównie w liściastych warzywach, takich jak na przykład jarmuż, natka pietruszki, sałata i szpinak. Można również sięgnąć po rośliny strączkowe, brokuły lub pełne ziarna zbóż. Około 50% kwasu foliowego przyswajamy naturalnie. Warto zatem sięgnąć po specjalistyczne preparaty, które zostały opracowane z myślą o przyszłych matkach. Idealnym rozwiązaniem jest suplement diety Pregna PLUS® dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią, opracowany według standardów Evidence Based Medicine. Zawiera rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne ilości kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D według najnowszych zaleceń ekspertów. Skład produktu jest wzbogacony o ważne w tym okresie kwasy omega-3, w tym DHA, oraz o biologicznie dostępną formę folianu – MetaPregnaFolic™ (L-metylofolian wapnia), która jest łatwiej i szybciej przyswajana niż kwas foliowy. Składniki suplementu diety Pregna PLUS pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie, które w sposób fizjologiczny wpływają na prawidłowy przebieg ciąży. Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki.

Czytaj więcej