
Karmię piersią
Najważniejsze kwasy w okresie ciąży i karmienia piersią
W trakcie ciąży oraz w okresie karmienia piersią dieta każdej kobiety powinna być bogata w wiele niezbędnych składników. Najczęściej wymienia się poszczególne pierwiastki, takie jak wapń czy żelazo, a także witaminy – A, C, E. Jednak wiele z nas wciąż zapomina o tym, jak istotną rolę pełnią w tym wyjątkowym okresie wszelkiego rodzaju kwasy.
Kwas foliowy
Bardzo ważne jest większe spożycie kwasu foliowego w czasie ciąży – to właśnie on pomaga w zapobieganiu wadom wrodzonym u dziecka. Kwas ten, znany również jako witamina B 9 , jest odpowiedzialny za zwiększenie poziomu folianów u matki, których zbyt niski poziom jest z kolei czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. U kobiet w ciąży często obserwuje się niedobory tej substancji. Suplement diety Pregna PLUS® zawiera 400 µg kwasu foliowego w jednej kapsułce – jest to idealna porcja, dobrana zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Kwas foliowy można także znaleźć w warzywach liściastych (jarmuż, szpinak, sałata).
Kwas DHA
Kwas dokozaheksaenowy jest budulcem nie tylko siatkówki oka, lecz także tkanki mózgowej i ma duży wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu. Co więcej, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań okołoporodowych. Pregna DHA to źródło cennego kwasu omega-3 DHA, którego organizm nie potrafi wytworzyć w odpowiedniej ilości. Również suplement diety Pregna PLUS® zawiera kwas DHA, który wspomaga rozwój mózgu dziecka już od chwili poczęcia. Pokarmowym źródłem kwasu dokozaheksaenowego są na przykład oleje rybne.
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone
Oprócz białek i węglowodanów, to właśnie tłuszcze pokarmowe należą do podstawowych odżywczych składników w organizmie człowieka. W trakcie ciąży powinno się spożywać więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych zamiast nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych są głównie rośliny – to na przykład, występujący w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym bezerukowym, kwas oleinowy. Wyróżniamy różne grupy kwasów: nasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czy też wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te pierwsze są źródłem „pustych kalorii” i znajdziemy je głównie w tłuszczu mlecznym.
W okresie ciąży oraz karmienia piersią szczególnie ważne są odpowiednie proporcje wszystkich składników odżywczych. Należy pozostawać pod ciągłą opieką lekarza, który będzie nadzorował sposób żywienia przyszłej i świeżo upieczonej mamy – od tego zależy zdrowie maluszka. Jeśli jednak już teraz szukasz przepisu, który jest prosty w przygotowaniu i zawiera ważne składniki odżywcze, w tym kwasy, koniecznie zajrzyj tutaj:
https://pregna.com.pl/przepisy/deser-musli-z-owocami-i-siemieniem-lnianym/