Rola witaminy D w ciąży.

Rola witaminy D w kontekście zdrowia człowieka została poruszona w wielu publikacjach w Polsce i na świecie oraz była tematem badań wielu obszarów terapeutycznych, takich jak np. endokrynologia, neonatologia czy dermatologia.

Szacuje się, że między 40% a 60% amerykanów cierpi na niedobór witaminy D. Zmniejszona ekspozycja na promienie słoneczne, stosowanie wysokich filtrów przeciwsłonecznych, otyłość i starzenie się społeczeństwa mogą być przyczyną niedostatecznego poziomu witaminy D w organizmie. Problem niedoborów witaminy D, szczególnie u kobiet w ciąży, jest problemem globalnym. Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne zaniepokojone niedoborami witaminy D już w 2013 roku zarekomendowało jej suplementację w każdym wieku i stanie 1.

Czym jest Witamina D?

Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Została odkryta w 1919 roku. Wyróżniamy dwa rodzaje witaminy D:

  • witamina D 2 - naturalnie występująca w organizmach roślinnych i drożdżach, najczęściej jest produkowana w celach komercyjnych
  • witamina D 3 - naturalnie występująca w organizmach zwierzęcych np. u ryb.

Co zawdzięczamy witaminie D?

Jest ona głównie odpowiedzialna za tworzenie kości, zębów, wspomaga system odpornościowy, ogranicza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. W świetle obecnej wiedzy wiadomo, że witamina D spełnia definicję zarówno witaminy, jak i hormonu, przez co wywiera wpływ na około 300 genów oraz większość narządów. Badania sugerują występowanie zależności pomiędzy niedoborem witaminy D a otyłością. Odgrywa ona również ważną rolę w kontekście chorób układu krążenia, zwłaszcza nadciśnienia tętniczego 2.

Niedobór witaminy D podczas ciąży może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych 3 :

  • U przyszłych matek zwiększa ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego 4 i cukrzycy ciężarnych.
  • U dziecka konsekwencją niedoboru witaminy D w czasie ciąży może być wystąpienie małej masy urodzeniowej, zahamowanie wewnątrzmacicznego wzrostu płodu i zaburzenie rozwoju szkieletu.
  • U noworodków matek z niedoborem witaminy D rośnie ryzyko hipokalcemii i drgawek. Zbyt niski poziom tej witaminy u kobiety w ciąży może przyczyniać się do pojawienia się u dziecka cukrzycy typu 1 oraz zaburzeń układu odpornościowego.

W jakich produktach znajdziemy witaminę D1?

Witamina D może być dostarczana do organizmu w dwojaki sposób — wraz z pożywieniem lub przez syntezę skórną. W skórze, przy udziale promieni ultrafioletowych -UVB, dochodzi do syntezy witaminy D. Następnie, przy udziale odpowiednich enzymów, jest ona metabolizowana do aktywnej postaci. Odpowiedni poziom metabolitu witaminy D, 25(OH)D we krwi ma podstawowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów naszego organizmu, jest zatem czynnikiem warunkującym utrzymanie zdrowia. Nie ma wątpliwości, że zbyt mała podaż syntetyzowanej skórnie witaminy D powinna być uzupełniana preparatami witaminy D.

Jeśli chcesz zwiększyć podaż witaminy D jedz: żółtko jajka, oleje rybne i ryby oraz produkty mleczne. Nie powinnaś także unikać delikatnej ekspozycji na słońce w miesiącach wiosennych i jesiennych zachowując zasady bezpieczeństwa, np. nie przesiaduj na upalnym słońcu w samo południe.

Jakie dawki są rekomendowane przez specjalistów?

Zapotrzebowanie na witaminę D jest zróżnicowane i zależy od wieku i stanu fizjologicznego organizmu 1.

Kobiety planujące zajście w ciążę powinny rozpocząć suplementację zgodnie ze wskazaniami dla osób dorosłych, czyli 800 - 2000 IU/dobę w zależności od masy ciała szczególnie w miesiącach wrzesień - kwiecień.

Suplementacja witaminą D kobiet w ciąży w dawce 1500-2000 IU/dobę powinna rozpocząć się nie później niż od drugiego trymestru ciąży. Co ważne, poziom stężenia witaminy D w surowicy powinien być monitorowany tak, aby indywidualnie dostosować jej dawkę.

Wskazania dotyczą także małych dzieci. Noworodki do 6 miesiąca powinny przyjmować 400 IU na dobę. Niemowlęta od 6 do 12 miesiąca - 400-600 UI/dobę w zależności od zawartości witaminy D w diecie.

5 wniosków badań na temat niedoborów witaminy D 4,5,6,7

  1. Europejki i kobiety czarnoskóre mają największe niedobory witaminy D
  2. Kobiety otyłe są skazane na częstsze niedobory witaminy D niż kobiety o prawidłowej masie ciała.
  3. Dostarczanie witaminy D w ilości 4000 IU ciężarnym zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń układu oddechowego u dzieci.
  4. Dzieci matek cierpiących na cukrzycę i zmagające się z niedoborem witaminy D w czasie ciąży miały zwiększone ryzyko wystąpienia hipoglikemii.
  5. Wykazano, że u kobiet cierpiących na niedobory witaminy D występuje większe ryzyko porodu przez cesarskie cięcie niż drogą naturalną.

Skala problemu niedoborów witaminy D w ciąży na całym świecie jest niezwykle zróżnicowana i zależy od wielu czynników, takich jak np. dieta, kolor skóry czy nasłonecznienie w danym kraju. Warto więc pamiętać o uzupełnianiu niedoborów tej witaminy poprzez jej odpowiednią suplementację.

Źródła:

  1. Respondek M., Pudło H., Znaczenie witaminy D w występowaniu wybranych schorzeń, Journal of Education, Health and Sport. 2016;6(9):653-663
  2. Sajkowska J., Paradowska K., Wielokierunkowe działanie witaminy D, Biul. Wydz. Farm. WUM, 2014, 1, 1-6
  3. Sobstyl M. et al., Witamina D – moda czy rzeczywiste korzyści? Przegląd menopauzalny 4/2013
  4. Misiorowska J., Misiorowski W., Rola Witaminy D w ciąży, Postępy Nauk Medycznych, t. XXVII, nr 12, 2014 http://www.pnmedycznych.pl/wp- content/uploads/2015/01/pnm_2014_865-871.pdf
  5. Paszkowski T., Rola witaminy D w ciąży - przegląd najnowszych doniesień. Forum Położnictwa i Ginekologii. http://solderol.pl/wp- content/uploads/2017/08/Rola-wit.-D-prof.-T.Paszkowski.pdf
  6. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, Vitamin D in Pregnancy. Scientific Impact Paper No. 43, June 2014 https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/scientific-impact- papers/vitamin_d_sip43_june14.pdf
  7. http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/vitamin-d-and-pregnancy
Dbałość o szczegóły czyli plusy suplementacji kwasem DHA w ciąży.
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, jod, witaminę D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, żelazo, jod, witaminę D oraz kwas omga-3, DHA.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3, DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
Pregna START - nowośćPregna Vomi

Pregna Vomi to suplement diety dla kobiet, które odczuwają dyskomfort w postaci umiarkowanych mdłości związanych z ciążą, zawiera wyciąg z kłącza imbiru, witaminę B6 oraz magnez.

Poznaj Pregna Vomi
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327