Żelazo w ciąży
Często słyszymy o skutkach niedoboru żelaza, ale czy wiemy, na czym właściwie polega jego rola w naszym organizmie? I czy aby na pewno zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne jest zachowanie odpowiedniego poziomu tego pierwiastka w czasie ciąży?
Żelazo jest niezbędnym elementem, służącym do transportu tlenu w ciele każdego człowieka (jako część hemoglobiny oraz mioglobiny przenosi tlen cząsteczkowy z płuc do wszystkich komórek). Ponad 3/4 całkowitej ilości Fe w naszych organizmach pochodzi z rozpadu czerwonych krwinek, natomiast reszta - z pokarmu, który konsumujemy. W trakcie ciąży jesteśmy szczególnie narażone na powszechnie znaną konsekwencję jego niedoboru, czyli tak zwaną niedokrwistość. Jakie są jej najpopularniejsze objawy? Problemy z pamięcią, bladość skóry i ust, ogólne osłabienie oraz obniżona odporność wraz z wytrzymałością fizyczną. Rzadziej mówi się o nadmiarze żelaza, który może prowadzić do tak zwanej hemochromatozy, ponieważ to przede wszystkim anemia jest znacznie częstszym problemem, dotykającym kobiety. Bardzo ważne jest systematyczne wykonywanie badań krwi i konsultowanie ich wyników z lekarzem, gdyż pozwoli nam to wykryć ewentualną niedokrwistość i obrać odpowiednio wcześnie właściwe metody jej zwalczania. Niedobór żelaza może prowadzić do zaburzeń w przebiegu ciąży, dlatego musimy być szczególnie wyczulone na jego wszelkie odejścia od normy w naszym organizmie.W czym znajdziemy żelazo?
Możemy wydzielić dwa typy żelaza - hemowe oraz niehemowe (trudniej wchłaniane). Każde z nich znajduje się w pożywieniu. Żelazo niehemowe znajdziemy głównie w żółtkach jajek, kaszach gruboziarnistych (i ogólnie ziarnach zbóż) oraz zielonych warzywach (szczypiorek, szpinak). Z kolei żelaza hemowego musimy szukać przede wszystkim w produktach zwierzęcych, jak na przykład podroby (wyjątkowo dobrym źródłem jest na przykład wątróbka) oraz drób. Bardzo ważne, zwłaszcza w okresie ciąży, jest włączenie do diety suplementów, posiadających odpowiednie i bezpieczne ilości tego pierwiastka. Takim preparatem jest Pregna PLUS, która zawiera rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne ilości żelaza (26 mg w 1 kapsułce) oraz innych substancji, takich jak chociażby witamina D, kwas dokozaheksaenowy lub kwas foliowy.
Warto również wiedzieć, że żelazo jest magazynowane w wątrobie rozwijającego się płodu na wczesny okres niemowlęctwa, a problem niedoboru Fe dotyczy również samych maluchów już po narodzeniu - są szczególnie narażone na niedokrwistość powyżej czwartego miesiąca życia.
Jeśli szukasz przepisu, dzięki któremu przygotujesz bogaty w żelazo obiad, koniecznie sprawdź naszą propozycję.
