Batoniki musli (10 sztuk)


Składniki:

szklanka płatków owsianych, 1 jajko, 1 banan, garść nasion słonecznika, garść posiekanych migdałów, garść posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki rodzynek, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, 2 łyżki miodu, 1/4 szklanki wody, przyprawa korzenna lub do piernika (1 łyżeczka), można ją zastąpić 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków


Sposób przygotowania:

Posiekaj orzechy. Płatki, nasiona słonecznika i orzechy wysyp na blachę z papierem do pieczenia i praż je w piekarniku około 10 minut w 180st.C. Od czasu do czasu przemieszaj. Banana rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj jajko, miód, wodę i wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę, ugniatając rękami, tak aby powstała zbita, płaska forma. Piecz w 180st. C przez 25 minut. Po ostygnięciu przekrój ostrym nożem wzdłuż na 10 kawałków. Batoniki przechowuj w szczelnym, zamkniętym pojemniku.
Smacznego!


Wartości odżywcze (1 szt):

  • kalorie 154
  • białko 4,6 g
  • tłuszcz 6,6 g
  • węglowodany 21,3 g
  • cholesterol 22,7 mg
  • błonnik 2,4 g
  • żelazo 1,2 mg
  • jod 3,43 μg
  • kwas foliowy 17,5 μg
  • DHA 0,1 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna PLUS

Pregna PLUS to nutraceutyk dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane dawki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327