Batoniki musli (10 sztuk)


Składniki:

szklanka płatków owsianych, 1 jajko, 1 banan, garść nasion słonecznika, garść posiekanych migdałów, garść posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki rodzynek, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, 2 łyżki miodu, 1/4 szklanki wody, przyprawa korzenna lub do piernika (1 łyżeczka), można ją zastąpić 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków


Sposób przygotowania:

Posiekaj orzechy. Płatki, nasiona słonecznika i orzechy wysyp na blachę z papierem do pieczenia i praż je w piekarniku około 10 minut w 180st.C. Od czasu do czasu przemieszaj. Banana rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj jajko, miód, wodę i wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę, ugniatając rękami, tak aby powstała zbita, płaska forma. Piecz w 180st. C przez 25 minut. Po ostygnięciu przekrój ostrym nożem wzdłuż na 10 kawałków. Batoniki przechowuj w szczelnym, zamkniętym pojemniku.
Smacznego!


Wartości odżywcze (1 szt):

  • kalorie 154
  • białko 4,6 g
  • tłuszcz 6,6 g
  • węglowodany 21,3 g
  • cholesterol 22,7 mg
  • błonnik 2,4 g
  • żelazo 1,2 mg
  • jod 3,43 μg
  • kwas foliowy 17,5 μg
  • DHA 0,1 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki kwas foliowy, jod, witaminy D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327