Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Prawidłowa dieta w czasie ciąży

Właściwa dieta jest jednym z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży. Zobacz, jak dobrać jej elementy, aby uzupełnić odpowiednie ilości składników odżywczych w organizmie kobiety, w tym szczególnym okresie jej życia.

Dieta w zależności od etapu ciąży

Dieta w ciąży

Zdrowe, prawidłowo skomponowane, codzienne menu w czasie ciąży nie powinno być ani koszmarem–głodówką pełną wyrzeczeń, ani też nadmiernym objadaniem! W tym czasie warto pamiętać o kilku najważniejszych i najprostszych zasadach.

 

Przede wszystkim dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, masy i wysokości ciała, stanu zdrowia, dolegliwości, przebiegu ciąży, trymestru, a także poziomu aktywności fizycznej.

Wanda Baltaza

dr. n. o zdrowiu

Czytaj artykuł >

Dieta podczas planowania ciąży

Jeżeli planujesz zajście w ciążę i chcesz jak najlepiej przygotować do tego swój organizm powinnaś zadbać o kilka ważnych aspektów, a jednym z nich jest dieta.

Czytaj artykuł >

Dieta podczas karmienia piersią

Karmienie piersią daje wiele korzyści zdrowotnych zarówno dziecku, jak i jego matce. Przeczytaj jaką dietę powinna stosować kobieta karmiąca.

Czytaj artykuł >

Wybierz składnik

Poznaj źródła kwasu foliowego

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • 400-800 ug [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • Soja
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Brokuły

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • Jeden brokuł
  • 100g brokułów zawiera 400 ug kwasu foliowego.

Sprawdź, jak kwas foliowy wpływa na organizm matki i dziecka

  • Pomaga we wzroście tkanek matczynych w czasie ciąży i prawidłowej syntezie aminokwasów
  • Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu [2]
  • Wspiera prawidłową produkcję krwi oraz bierze udział w procesie podziału komórek
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny
  • Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;

[2] Rozporządzenie Komisji Europejskiej (EU) nr 1135/2004 z dnia 24.10.2014 warunki stosowania oświadczenia zdrowotnego dla kwasu foliowego. Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej i zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie.

Poznaj źródła żelaza

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • do 30 mg [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • mięso
  • drób
  • ryby
  • przetwory zbożowe pełnoziarniste
  • płatki owsiane
  • szpinak
  • orzechy

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • 1,1 kg polędwicy wołowej
  • 100 g polędwicy wołowej zawiera 27 mg żelaza

Sprawdź, jak żelazo wpływa na organizm matki i dziecka

  • Pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój funkcji poznawczych u dzieci
  • Ten ważny mikroelement, wchodzi w skład hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu i dwutlenku węgla do komórek naszego organizmu
  • Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz prawidłowym transporcie tlenu w organizmie
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia, co jest szczególnie ważne w ciąży

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;

Poznaj źródła witaminy D

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • 37,5-50 ug (1500-2000 IU) [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • ryby
  • produkty mleczne
  • żółtka jaj

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • 3 filety marynowanego śledzia
  • 100 g śledzi marynowanych zawiera 37,5 ug witaminy D (1500 IU)

Sprawdź, jak witamina D wpływa na organizm matki i dziecka

  • Przyczynia się do prawidłowego wchłaniania i wykorzystywania wapnia oraz fosforu
  • Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;

Poznaj źródła jodu

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • 150-200 ug [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • ryby morskie, np. dorsz, mintaj, halibut, łosoś

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • 0,5 kg łososia
  • 100 g łososia zawiera 150 ug jodu

Sprawdź, jak jod wpływa na organizm matki i dziecka

  • Pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy
  • Bierze udział w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Pomaga zachować zdrową skórę

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;

Poznaj źródła kwasu DHA

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • Co najmniej 200 mg [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • ryby morskie i słodkowodne
  • oleje roślinne: lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • 1-2 ryby w ciągu tygodnia
  • 100g łososia zawiera 200 mg DHA

Sprawdź, jak kwas DHA wpływa na organizm matki i dziecka

  • Wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;