Pieczone ratatouille z jajkiem
Droga przyszła mamo! Jeśli jesteś fanką tunezyjskiej szakszuki i francuskiego ratatouille – to poniższy przepis jest dla Ciebie! Nie dość, że jest super smaczny, możesz go również zrobić od razu na dwa dni dla siebie i partnera (podajemy przepis na cztery porcje). Ponadto, to danie możesz zamrozić lub podawać z pełnoziarnistym makaronem. Pełne witamin warzywa oraz bogate w mikroelementy jajka na pewno dodadzą Wam sił na nowy dzień pełen wyzwań.
(przepis na 4 porcje)
Droga przyszła mamo! Jeśli jesteś fanką tunezyjskiej szakszuki i francuskiego ratatouille – to poniższy przepis jest dla Ciebie! Nie dość, że jest super smaczny, możesz go również zrobić od razu na dwa dni dla siebie i partnera (podajemy przepis na cztery porcje). Ponadto, to danie możesz zamrozić lub podawać z pełnoziarnistym makaronem. Pełne witamin warzywa oraz bogate w mikroelementy jajka na pewno dodadzą Wam sił na nowy dzień pełen wyzwań.
(przepis na 4 porcje)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 320 kcal | Cholesterol: 403,2 mg |
Białko: 17,9 g | Błonnik: 6,2 g |
Węglowodany: 16 g | Żelazo: 5,4 mg |
Sacharoza: 1,0 g | Kwas foliowy: 152,5µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,2 | Jod: 20,4 µg |
Tłuszcz: 21,8 g | DHA: 0,1 g |
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 zielona papryka
- 1 żółta cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- sól i pieprz
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 8 jaj
Sposób przygotowania:
- Do gotowania wybierz dużą patelnię o wysokich brzegach i grubym dnie (najlepiej żeliwną lub żaroodporną), tak aby swobodnie mieszać potrawę i ewentualnie dokończyć jej pieczenie w piekarniku.
- Cebulę posiekaj w piórka, przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój warzywa na równe kawałki.
- Na oliwie z oliwek podsmaż najpierw czosnek i cebulę. Jak już się zarumienią dodaj pozostałe warzywa. Dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku. Wlej pomidory i gotuj przez 25 minut lub dłużej.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, uformuj małe otwory i delikatnie wlej całe jaja do każdego otworu.
- Danie przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu 10 minut lub do momentu ścięcia się białek. Jeśli chcesz mieć pewność, że jajka zetną się dobrze, przenieś patelnię do piekarnika i piecz kilka minut.
- Podawaj z dodatkiem świeżych oliwek oraz świeżego pieczywa.