Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Pieczone ratatouille z jajkiem

Droga przyszła mamo! Jeśli jesteś fanką tunezyjskiej szakszuki i francuskiego ratatouille – to poniższy przepis jest dla Ciebie! Nie dość, że jest super smaczny, możesz go również zrobić od razu na dwa dni dla siebie i partnera (podajemy przepis na cztery porcje). Ponadto, to danie możesz zamrozić lub podawać z pełnoziarnistym makaronem. Pełne witamin warzywa oraz bogate w mikroelementy jajka na pewno dodadzą Wam sił na nowy dzień pełen wyzwań.

(przepis na 4 porcje)

Pieczone ratatouille z jajkiem

Droga przyszła mamo! Jeśli jesteś fanką tunezyjskiej szakszuki i francuskiego ratatouille – to poniższy przepis jest dla Ciebie! Nie dość, że jest super smaczny, możesz go również zrobić od razu na dwa dni dla siebie i partnera (podajemy przepis na cztery porcje). Ponadto, to danie możesz zamrozić lub podawać z pełnoziarnistym makaronem. Pełne witamin warzywa oraz bogate w mikroelementy jajka na pewno dodadzą Wam sił na nowy dzień pełen wyzwań.

(przepis na 4 porcje)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 320 kcalCholesterol: 403,2 mg
Białko: 17,9 gBłonnik: 6,2 g
Węglowodany: 16 gŻelazo: 5,4 mg
Sacharoza: 1,0 gKwas foliowy: 152,5µg
Wymienniki węglowodanowe: 1,2Jod: 20,4 µg
Tłuszcz: 21,8 gDHA: 0,1 g

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 8 jaj

 

Sposób przygotowania:

  1. Do gotowania wybierz dużą patelnię o wysokich brzegach i grubym dnie (najlepiej żeliwną lub żaroodporną), tak aby swobodnie mieszać potrawę i ewentualnie dokończyć jej pieczenie w piekarniku.
  2. Cebulę posiekaj w piórka, przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój warzywa na równe kawałki.
  3. Na oliwie z oliwek podsmaż najpierw czosnek i cebulę. Jak już się zarumienią dodaj pozostałe warzywa. Dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku. Wlej pomidory i gotuj przez 25 minut lub dłużej.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, uformuj małe otwory i delikatnie wlej całe jaja do każdego otworu.
  5. Danie przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu 10 minut lub do momentu ścięcia się  białek. Jeśli chcesz mieć pewność, że jajka zetną się dobrze, przenieś patelnię do piekarnika i piecz kilka minut.
  6. Podawaj z dodatkiem świeżych oliwek oraz świeżego pieczywa.

Sprawdź pozostałe przepisy