Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

O bogactwie zastosowań i właściwości kaszy jaglanej nie trzeba nikomu przypominać. Świetną alternatywą dla typowo mięsnego dania na obiad są właśnie kotlety z kaszy jaglanej. Zwłaszcza, że w połączeniu z jajkami zyskamy źródło witaminy D.


Składniki:

  • 6 jajek na twardo (najlepiej z chowu ekologicznego),
  • torebka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • mały pęczek szczypiorku i/lub natki,
  • 2 małe cebulki,
  • 2 garści pestek słonecznika,
  • pieprz, sól
  • mielone siemię lniane

Przygotowanie:

W osobnych garnkach gotujemy 6 jajek oraz torebkę kaszy jaglanej. Następnie woreczek z kaszą odsączamy z nadmiaru wody i wsypujemy do miski. Do blendera wrzucamy jajka, do których dodajemy szczyptę pieprzu, soli, szczypiorek i/lub natkę oraz pestki słonecznika. Całość blendujemy na jednolitą masę. Po chwili blendujemy także kaszę jaglaną, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy ją z masą jajeczną. Po dokładnym wymieszaniu konsystencja powinna być na tyle klejąca, aby bez problemu udało się nam uformować małe kotleciki. Obtaczamy je w siemieniu lnianym i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut (temperatura około 180 stopni). Jeśli boimy się, że nasze kotlety będą zbyt suche, możemy je delikatnie skroplić dobrym olejem przed pieczeniem. Gotowe danie możemy spożywać w połączeniu z lekką sałatką warzywną lub bez żadnych dodatków. Smacznego!

przepisy Pregna
Pregna PLUS

Pregna PLUS to nutraceutyk dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane dawki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327