Czy w trakcie ciąży należy unikać cukru?

Zachcianki w ciąży to bliski temat dla większości kobiet. Ale czy na pewno wszystkie pomysły żywieniowe faktycznie są takie dobre, jak nam się wydaje? Jak wygląda kwestia spożywania cukru w trakcie ciąży?

Dla kobiety ciężarnej zapotrzebowanie energetyczne zwiększa się w II trymestrze o około 350 kcal i o około 450 kcal w trymestrze III. Istotnych jest jednak wiele czynników, które trzeba uwzględnić w wyliczeniach - masa ciała, wiek, czy chociażby codzienna porcja ruchu. Jednocześnie wiadomo, że nawet ściśle przestrzegając diety, czasem niespodziewanie decydujemy się na jakąś słodką przyjemność. I o ile robimy to sporadycznie, dbając w tym samym czasie o bogate w różnorodne składniki odżywcze posiłki, to nie jest to wielkie, dietetyczne przestępstwo. Jednak musimy pamiętać, że słodycze słodyczom nie są równe...


Słodycze a słodycze

Obecnie w słodyczach znajduje się wiele szkodliwych dla zdrowia, sztucznych składników. Wiele z nich może negatywnie wpłynąć na nasz organizm, a w czasie ciąży powinnyśmy szczególnie uważnie czytać składy i kontrolować, co tak naprawdę spożywamy oraz jaki przyniesie to efekt dla rozwijającego się dziecka. Dlatego jeśli mamy ochotę na czekoladę, sięgnijmy po tę prawdziwą, a nie taką, w której najwięcej znajdziemy syropu glukozowo- fruktozowego lub tłuszczu typu trans. Gorzka czekolada o dużej zawartości kakao może przynieść wiele korzyści dla organizmu - oczywiście jeśli i ją spożywamy z umiarem. Cukier ma także jeszcze jedną, dosyć istotną wadę. Częste sięganie po niego w okresie ciąży sprawi, że przybędzie nam więcej dodatkowych kilogramów i w efekcie trudniej będzie powrócić do dawnej formy. Nadmierne tycie w ciąży wcale nie jest zjawiskiem prawidłowym, co więcej - może mieć negatywny wpływ na jej rozwój. Choć wydaje nam się, że słodycze potrafią poprawiać nastrój, to w rzeczywistości ich działanie jest krótkotrwałe, a negatywne efekty, takie jak na przykład wzrost masy ciała, sprawią, że wywołamy tak zwany efekt „błędnego koła” - będziemy „zajadać” smutek, który następnie tylko wzrośnie z powodu naszego pogarszającego się wyglądu.


Jadłospis idealny

Uniwersalny jadłospis dla ciężarnych nie istnieje. Ale jeśli chodzi o cukier - dobrze jest go ograniczyć. Warto udać się na wizytę do dietetyka, aby ustalić razem z nim idealne dla siebie menu. Jednak w większości przypadków niezbędna okaże się suplementacja. Idealnym preparatem, który zapewni mamie oraz dziecku wszystkie najważniejsze do prawidłowego rozwoju składniki, jest Pregna PLUS® - nowoczesny suplement diety dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią w formie nutraceutyka, opracowany według standardów Evidence Based Medicine. Zawiera rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne ilości kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D, według najnowszych zaleceń ekspertów.

Czy w trakcie ciąży należy unikać cukru?
Pregna PLUS

Pregna PLUS to nutraceutyk dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane dawki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2011, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327