Pełnoziarniste spaghetti z soczewicą - Pregna

Pełnoziarniste spaghetti z soczewicą

Czerwona soczewica należy do roślin strączkowych i w połączeniu z produktem zbożowym (makaronem) tworzy posiłek będący źródłem pełnowartościowego białka. Wynika to z tego, że aminokwasy nasion roślin strączkowych uzupełniają się z aminokwasami produktów zbożowych. Dodatkowo czerwona soczewica jest najłatwiej strawna ze wszystkich soczewic. Jest szybka w przygotowaniu, nie trzeba jej moczyć, przed ugotowaniem należy ją przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Pełnoziarniste spaghetti z soczewicą

Czerwona soczewica należy do roślin strączkowych i w połączeniu z produktem zbożowym (makaronem) tworzy posiłek będący źródłem pełnowartościowego białka. Wynika to z tego, że aminokwasy nasion roślin strączkowych uzupełniają się z aminokwasami produktów zbożowych. Dodatkowo czerwona soczewica jest najłatwiej strawna ze wszystkich soczewic. Jest szybka w przygotowaniu, nie trzeba jej moczyć, przed ugotowaniem należy ją przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna:  748 kcal Cholesterol:   0 g
Białko:   31,0 g Błonnik:   22,9 g
Węglowodany:   131,7 g Żelazo:   10,8 mg
Sacharoza:   2,9 g Kwas foliowy:  178,8 µg
Wymienniki węglowodanowe:   10,9 Jod:    15,5 µg
Tłuszcz:   14,9 g DHA:   0 g

Składniki (na 2 porcje):

  • Passata (przecier) pomidorowa: 400 g
  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty: 200 g przed ugotowaniem)
  • 1 cebula: (100g)
  • Czerwona soczewica: (100 g suchych nasion)
  • 2 marchewki: 90g
  • 2 łyżki oliwy: 20g
  • 4 ząbki czosnku: 20g

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę i makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij poszatkowaną cebulę.
  3. Marchew zetrzyj na tarce, dodaj razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  4. Dopraw i podsmaż.
  5. Połącz z passatą pomidorową i ugotowaną soczewicą,
  6. Podgrzej i wyłóż na ugotowany makaron.

Sprawdź pozostałe przepisy