Pieczone placki z cukinii - Pregna

Pieczone placki z cukinii

Pieczone placki z cukinii

Wartości odżywcze w 1 porcji (4 plackach)

Wartość energetyczna:  218 kcal Cholesterol:   100,8 mg
Białko:   10,4 g Błonnik:   5,3 g
Węglowodany:   27,1 g Żelazo:   3,1 mg
Sacharoza:   2,6 g Kwas foliowy:  177,5 µg
Wymienniki węglowodanowe:   2,1 Jod:    15,7 µg
Tłuszcz:   8,6 g DHA:   0 g

Składniki (na ok. 16 placuszków, 1 porcja to 4 sztuki):

  • Cukinia: 1 kg
  • 2 jajka: 112 g
  • 1 cebula: 100 g
  • 2 marchewki: 90 g
  • 6 łyżek mąki orkiszowej: 90 g
  • 2 łyżki oliwy: 20 g
  • 3 łyżeczki natki pietruszki: 18 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka mielona słodka

Sposób przygotowania:

Z przepisu wychodzi około 16 placuszków. 1 porcja to 4 sztuki

 

  1. Cukinie zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżeczką soli i odstaw na ok. 15 minut.
  2. Zetrzyj marchew i cebulę.
  3. Do startych warzyw dodaj pietruszkę i jaja oraz bardzo dokładnie odciśniętą z soku cukinię.
  4. Dopraw do smaku i wymieszaj z mąką.
  5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj ok. 1,5 łyżki ciasta na placek
  6. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sprawdź pozostałe przepisy