Składniki odżywcze dla kobiet w ciąży

Prawidłowa dieta w czasie ciąży

Właściwa dieta jest jednym z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży. Zobacz, jak dobrać jej elementy, aby uzupełnić odpowiednie ilości składników odżywczych w organizmie kobiety, w tym szczególnym okresie jej życia.

Dieta w zależności od etapu ciąży

Dieta w ciąży

Zdrowe, prawidłowo skomponowane, codzienne menu w czasie ciąży nie powinno być ani koszmarem–głodówką pełną wyrzeczeń, ani też nadmiernym objadaniem! W tym czasie warto pamiętać o kilku najważniejszych i najprostszych zasadach.

 

Przede wszystkim dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, masy i wysokości ciała, stanu zdrowia, dolegliwości, przebiegu ciąży, trymestru, a także poziomu aktywności fizycznej.

Wanda Balatza

Wanda Baltaza

dr. n. o zdrowiu

Czytaj artykuł >

Dieta podczas planowania ciąży

Jeżeli planujesz zajście w ciążę i chcesz jak najlepiej przygotować do tego swój organizm powinnaś zadbać o kilka ważnych aspektów, a jednym z nich jest dieta.

Czytaj artykuł >

Dieta podczas karmienia piersią

Karmienie piersią daje wiele korzyści zdrowotnych zarówno dziecku, jak i jego matce. Przeczytaj jaką dietę powinna stosować kobieta karmiąca.

Czytaj artykuł >

Wybierz składnik

Poznaj źródła kwasu foliowego

Nasiona roślin strączkowych, szparagi, szpinak, brokuł.

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • 400-800 ug [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • Soja
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Brokuły

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • Jeden brokuł
  • 100g brokułów zawiera 400 ug kwasu foliowego.
Ikona matki i niemowlaka

Sprawdź, jak kwas foliowy wpływa na organizm matki i dziecka

  • Pomaga we wzroście tkanek matczynych w czasie ciąży i prawidłowej syntezie aminokwasów
  • Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu [2]
  • Wspiera prawidłową produkcję krwi oraz bierze udział w procesie podziału komórek
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny
  • Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;

[2] Rozporządzenie Komisji Europejskiej (EU) nr 1135/2004 z dnia 24.10.2014 warunki stosowania oświadczenia zdrowotnego dla kwasu foliowego. Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej i zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie.

Poznaj źródła żelaza

Surowa ryba i czerwone mięso

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • do 30 mg [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • mięso
  • drób
  • ryby
  • przetwory zbożowe pełnoziarniste
  • płatki owsiane
  • szpinak
  • orzechy

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • 1,1 kg polędwicy wołowej
  • 100 g polędwicy wołowej zawiera 27 mg żelaza
Ikona matki i niemowlaka

Sprawdź, jak żelazo wpływa na organizm matki i dziecka

  • Pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój funkcji poznawczych u dzieci
  • Ten ważny mikroelement, wchodzi w skład hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu i dwutlenku węgla do komórek naszego organizmu
  • Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz prawidłowym transporcie tlenu w organizmie
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia, co jest szczególnie ważne w ciąży

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;

Poznaj źródła witaminy D

Jajka i śledź

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • 37,5-50 ug (1500-2000 IU) [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • ryby
  • produkty mleczne
  • żółtka jaj

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • 3 filety marynowanego śledzia
  • 100 g śledzi marynowanych zawiera 37,5 ug witaminy D (1500 IU)
Ikona matki i niemowlaka

Sprawdź, jak witamina D wpływa na organizm matki i dziecka

  • Przyczynia się do prawidłowego wchłaniania i wykorzystywania wapnia oraz fosforu
  • Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;

Poznaj źródła jodu

Surowe ryby

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • 150-200 ug [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • ryby morskie, np. dorsz, mintaj, halibut, łosoś

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • 0,5 kg łososia
  • 100 g łososia zawiera 150 ug jodu
Ikona matki i niemowlaka

Sprawdź, jak jod wpływa na organizm matki i dziecka

  • Pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy
  • Bierze udział w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Pomaga zachować zdrową skórę

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;

Poznaj źródła kwasu DHA

Olia i surowy łosoś

Rekomendowana ilość dziennego spożycia

  • Co najmniej 200 mg [1]

Produkty, w których można znaleźć składnik

  • ryby morskie i słodkowodne
  • oleje roślinne: lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek

Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom

  • 1-2 ryby w ciągu tygodnia
  • 100g łososia zawiera 200 mg DHA
Ikona matki i niemowlaka

Sprawdź, jak kwas DHA wpływa na organizm matki i dziecka

  • Wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią

[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;