Jesienne leczo z indykiem
Przyszłe mamy bardzo często szukają prostych sposobów na zdrowsze odżywianie się. Tym razem porponujemy przepis na pyszne leczo z indykiem w jesiennej odsłonie.
Przyszłe mamy bardzo często szukają prostych sposobów na zdrowsze odżywianie się. Tym razem porponujemy przepis na pyszne leczo z indykiem w jesiennej odsłonie.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 417 kcal | Cholesterol: 49 mg |
Białko: 30 g | Błonnik: 17,7 g |
Węglowodany: 52,8 g | Żelazo: 6,3 mg |
Sacharoza: 2,3 g | Kwas foliowy: 219,7 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 4,1 | Jod: 30,5 µg |
Tłuszcz: 13,6 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
- 3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pierś z indyka
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka oleju
- 2 – 3 duże, dojrzałe pomidory lub pomidory krojone w puszce
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku podsmaż na łyżce oleju pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odłóż na chwilę na talerz obok, żeby się nie spaliły.
- Następnie podsmaż pokrojoną w paski pierś z indyka. Jeśli chcesz, żeby mięso było wyjątkowo miękkie, możesz przed podsmażeniem moczyć je kilka godzin w krowim mleku. Pamiętaj, żeby przed smażeniem umyć mięso.
- Jak mięso zacznie się rumienić, dodaj pokrojoną w paski paprykę, pomidory oraz cebulę z czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz i słodką paprykę.
- Zmniejsz prąd lub gaz, gotuj do momentu rozgotowania pomidorów i zmiękczenia papryki.
- Podawaj z chlebem, ryżem lub kluskami lanymi.
Smacznego!