3 szybkie pomysły na zdrowe śniadanie dla przyszłej mamy - Pregna

3 szybkie pomysły na zdrowe śniadanie dla przyszłej mamy

Przyszłe mamy bardzo często szukają prostych sposobów na zdrowsze odżywianie się. Szukając na sklepowych półkach alternatywy dla wędlin czy gotowych past kanapkowych często zapominamy, że smaczne pasty do smarowania chleba można bez trudu przygotować samemu w domu. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na urozmaicenie śniadań.

3 szybkie pomysły na zdrowe śniadanie dla przyszłej mamy

Przyszłe mamy bardzo często szukają prostych sposobów na zdrowsze odżywianie się. Szukając na sklepowych półkach alternatywy dla wędlin czy gotowych past kanapkowych często zapominamy, że smaczne pasty do smarowania chleba można bez trudu przygotować samemu w domu. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na urozmaicenie śniadań.

Pasta do kanapek z awokado

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Awokado uzupełni Twój jadłospis o porcję kwasów tłuszczowych, potas, witaminy C,E oraz A.

 

Wartość energetyczna: 398 kcal Cholesterol:    403,2 mg
Białko:   17,1 g Błonnik:   5,0 g
Węglowodany:   11,9 g Żelazo:   4,0 mg
Sacharoza:   0,2 g Kwas foliowy:   163,0 µg
Wymienniki węglowodanowe:   0,7 Jod:    36,6 µg
Tłuszcz:   32,4 g DHA:   0,1 g

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 awokado haas
  • Sól, pieprz, łyżeczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj dwa jajka na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  2. Wydrąż z awokado zielony miąższ i rozdrobnij go widelcem.
  3. Pokrój drobno szczypiorek.
  4. Wszystkie składniki (poza szczypiorkiem) wymieszaj delikatnie widelcem lub zmiksuj blenderem. Pastę dopraw solą, pieprzem. Po położeniu jej na kanapkę posyp szczypiorkiem i gotowe!

Pasta z makreli

Wartości odżywcze w 1 porcji

Makrela to bogactwo dobroczynnych dla zdrowia składników takich jak białko, kwasy tłuszczowe, witaminy D oraz A. Z dodatkiem przypraw i ziół ta popularna ryba nabiera nowego smaku!

 

Wartość energetyczna: 325 kcal Cholesterol:    91 mg
Białko:   28,5 g Błonnik:  2,0  g
Węglowodany:   7,7 g Żelazo:   2,3 mg
Sacharoza:   1,9 g Kwas foliowy:   33,9 µg
Wymienniki węglowodanowe:   0,5 Jod:    76,7 µg
Tłuszcz:   20,6 g DHA:   2,2 g

Składniki:

  • Wędzona makrela
  • Koperek
  • Cebula
  • Sól, pieprz
  • Odrobina pasty Sambal (opcjonalnie!)

Sposób przygotowania:

  1. Do kielicha blendera wrzuć posiekaną cebulkę, koperek oraz mięso makreli.  Pamiętaj, żeby uważać na ości!
  2. Opcjonalnie, jeśli lubisz i możesz sobie pozwolić na ostre przyprawy, dodaj ¼ łyżeczki pasty sambal, sól, pieprz.
  3. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę i gotowe!

Nutella migdałowa

Wartości odżywcze w 1 porcji

Migdały są nie tylko smaczne ale obfitują w witaminę B2 i E, kwasy tłuszczowe. Ponadto, często polecane są kobietom w ciąży jako remedium na zgagę i uciążliwe mdłości.

 

Wartość energetyczna: 630,6 kcal Cholesterol:   0  mg
Białko:   18,4 g Błonnik:   13,4 g
Węglowodany:   60,8 g Żelazo:   5,9 mg
Sacharoza:   11,7 g Kwas foliowy:   78 µg
Wymienniki węglowodanowe:   4,8 Jod:   25,8  µg
Tłuszcz:   37,9 g DHA:   0,0 g

Składniki:

  • Pół szklanki migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • Pół szklanki daktyli (¾ szklanki wody do namoczenia daktyli)
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy upraż powoli na patelni lub w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Prażenie powinno potrwać około 10 minut. Ważne, żebyś nie zapomniała migdałów od czasu do czasu pomieszać. Uważaj, żeby ich nie spalić, bo krem będzie wtedy bardzo gorzki.
  2. Daktyle zalej wodą i pozwól im nasiąknąć na czas prażenia i stygnięcia migdałów.
  3. Do misy blendera włóż odsączone z wody daktyle (nie wylewaj jej jeszcze), wystudzone migdały, dorzuć kakao oraz szczyptę soli i zmiksuj. Podczas blendowania dodawaj stopniowo wodę pozostałą po moczeniu  daktyli, która pomoże Ci w uzyskaniu idealnej konsystencji.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy