Tortilla
Tortilla to proste i pyszne danie, które można serwować w różnych wariantach. W tym przepisie nie zostały umieszczone składniki pochodzenia zwierzęcego, dlatego idealnie sprawdzi się on dla osób na diecie wegańskiej.
Tortilla to proste i pyszne danie, które można serwować w różnych wariantach. W tym przepisie nie zostały umieszczone składniki pochodzenia zwierzęcego, dlatego idealnie sprawdzi się on dla osób na diecie wegańskiej.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 319,5 kcal | Cholesterol: 0 mg |
Białko: 9,2 g | Błonnik: 12,1 g |
Węglowodany: 56,1 g | Żelazo: 4,6 mg |
Sacharoza: 2,5 g | Kwas foliowy: 144,1 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 4,4 | Jod: 11,6 µg |
Tłuszcz: 9,5 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
Sos:
- passata pomidorowa
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- suszona bazylia
- słodka papryka mielona
- pół cytryny
Ciasto:
- passata pomidorowa
- 1 szklanka mąki żytniej/gryczanej
- 2 łyżki oliwy oliwek
- sól
- 1/2 szklanki wody
Farsz:
- 1 papryka żółta i 1 zielona
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 sałata lodowa
- 1 marchewka
- 250g pieczarek
- garść kiełków słonecznika
- 1 ogórek kiszony
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do kilku łyżek passaty pomidorowej dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek i kilka kropli cytryny. Zamieszaj. Dołącz cebulę i mieszaj, dosypując suszoną bazylię oraz słodką paprykę mieloną. Mąkę przesiej do miski. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę oraz dosyp odrobinę soli. Ugniataj ciasto energicznymi ruchami, sprawdzając cały czas jego konsystencję. Po dodaniu oliwy, ponownie ugniataj. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Gdy już będzie gotowe, odstaw je w ciepłe miejsce i trzymaj pod przykryciem przez około 15-20 minut. Następnie podziel je na mniejsze części, formując cienkie placki. Można je przygotować na kamieniu do pizzy lub na patelni, smażąc beztłuszczowo. Wszystkie składniki dokładnie umyj. Paprykę żółtą i zieloną oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na patelni. Cebulę delikatnie zeszklij. Marchewkę zetrzyj na tarce. Ogórka kiszonego pokrój w cienkie plastry. Całość połącz ze sobą w misce. Dodaj kiełki i trochę sałaty lodowej. Połącz wszystko, dodając sos i przyprawy wedle smaku. Dokładnie wymieszaj. Placki posmaruj pozostałym sosem. Nałóż farsz i zawiń. Smacznego!