Makaron razowy i orkiszowy z pomidorami w dwóch wariantach - Pregna

Makaron razowy i orkiszowy z pomidorami w dwóch wariantach

Nawet jeśli w czasie ciąży nie należy jeść za dwoje, to jednak można spróbować dwóch wariantów tego samego składnika! Bohaterem dzisiejszego przepisu jest, znany ze swoich świetnych właściwości zdrowotnych, pomidor. Możemy go podać w wersji klasycznej lub, jeśli zechcemy zmodyfikować smak, w wersji ulepszonej.

Makaron razowy i orkiszowy z pomidorami w dwóch wariantach

Nawet jeśli w czasie ciąży nie należy jeść za dwoje, to jednak można spróbować dwóch wariantów tego samego składnika! Bohaterem dzisiejszego przepisu jest, znany ze swoich świetnych właściwości zdrowotnych, pomidor. Możemy go podać w wersji klasycznej lub, jeśli zechcemy zmodyfikować smak, w wersji ulepszonej.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 627 kcalCholesterol: 3,2 mg
Białko: 26,9 gBłonnik: 20,6 g
Węglowodany: 113,7 gŻelazo: 8,6 mg
Sacharoza: 2,5 gKwas foliowy: 418,6 µg
Wymienniki węglowodanowe: 9,6Jod: 9,5 µg
Tłuszcz: 10,4 gDHA: 0,0 g

Składniki:

  • opakowanie makaronu razowego
  • opakowanie makaronu orkiszowego
  • 4kg pomidorów
  • 4 cebule – świeże liście bazylii
  • mała papryka czerwona
  • mała papryka zielona
  • mała papryka żółta
  • szklanka suchej soczewicy zielonej
  • 0,5kg pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • suszone oregano
  • dwa ząbki czosnku
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Soczewicę namocz, a następnie gotuj do uzyskania miękkości w trakcie przygotowywania dania. W jednym garnku ugotuj około pół opakowania (w zależności od potrzeb) makaronu razowego. W drugim garnku – orkiszowego. Wariant klasyczny Pomidory obierz, odparz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, usuwając pestki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek ze zmielonym ząbkiem czosnku i dwiema cebulami. Dodaj pokrojone pomidory, dosyp oregano i gotuj pod przykryciem. Część ugotowanego sosu dodaj do makaronu orkiszowego. Resztę zostaw do wykorzystania w wariancie ulepszonym. Całość posyp parmezanem (jednak z umiarem – jest on kaloryczny) i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

 

 

Wariant ulepszony

Na drugiej patelni także rozgrzej oliwę i dodaj zmielony ząbek czosnku. Podsmaż na niej pieczarki razem z cebulą, paprykami i soczewicą. Całość posyp pieprzem i zalej częścią sosu klasycznego z wariantu pierwszego. Dodaj sos do makaronu razowego. W ten sposób za jednym zamachem można przygotować dwa dania i, w zależności od zachcianek, delikatnie zmieniać smaki. Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy