Bezcukrowe kulki à la rafaello - Pregna

Bezcukrowe kulki à la rafaello

Jeśli w czasie ciąży unikasz cukru, ten deser szybko stanie się Twoją ulubioną przekąską! Kasza jaglana to skarbnica wartościowych dla organizmu substancji. A dzisiaj to właśnie ona jest główną bohaterką naszego dania.

(przepis na 10 porcji)

Bezcukrowe kulki à la rafaello

Jeśli w czasie ciąży unikasz cukru, ten deser szybko stanie się Twoją ulubioną przekąską! Kasza jaglana to skarbnica wartościowych dla organizmu substancji. A dzisiaj to właśnie ona jest główną bohaterką naszego dania.

(przepis na 10 porcji)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 95,3 kcalCholesterol: 0 mg
Białko: 2,5 gBłonnik: 1,0 g
Węglowodany: 9,0 gŻelazo: 0,8 mg
Sacharoza: 0,5 gKwas foliowy: 10,3 µg
Wymienniki węglowodanowe: 0,8Jod: 0,8 µg
Tłuszcz: 5,7 gDHA: 0,0 g

Składniki:

  • mleko kokosowe
  • pół torebki kaszy jaglanej
  • miód
  • naturalne kakao
  • dwie garści orzechów ziemnych bez soli
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Do mleka kokosowego dodaj szklankę wody, wymieszaj i zagotuj. Do garnka włóż torebkę kaszy jaglanej i gotuj aż do uzyskania miękkości. Zblenduj orzechy ziemne i dosyp do nich 2 łyżki naturalnego kakao oraz garść wiórków kokosowych. Następnie całość połącz z kaszą i ponownie zblenduj. Gotową mieszankę pozostaw na około 15 minut. Po tym czasie uformuj małe kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Włóż gotowe kulki i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij deser z piekarnika. Odczekaj do wystygnięcia. Podawaj lekko schłodzone. Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy