Kotlety z kaszy jaglanej i jajek
O bogactwie zastosowań i właściwości kaszy jaglanej nie trzeba nikomu przypominać. Świetną alternatywą dla typowo mięsnego dania na obiad są właśnie kotlety z kaszy jaglanej. Zwłaszcza, że w połączeniu z jajkami zyskamy źródło witaminy D.
O bogactwie zastosowań i właściwości kaszy jaglanej nie trzeba nikomu przypominać. Świetną alternatywą dla typowo mięsnego dania na obiad są właśnie kotlety z kaszy jaglanej. Zwłaszcza, że w połączeniu z jajkami zyskamy źródło witaminy D.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 275 kcal | Cholesterol: 241,9 mg |
Białko: 15,1 g | Błonnik: 3,6 g |
Węglowodany: 22,2 g | Żelazo: 3,5 mg |
Sacharoza: 1,0 g | Kwas foliowy: 70,6 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,9 | Jod: 11,9 µg |
Tłuszcz: 14,7 g | DHA: 0,1 g |
Składniki:
- 6 jajek na twardo (najlepiej z chowu ekologicznego),
- torebka ugotowanej kaszy jaglanej,
- mały pęczek szczypiorku i/lub natki,
- 2 małe cebulki,
- 2 garści pestek słonecznika,
- pieprz, sól
- mielone siemię lniane
Sposób przygotowania:
W osobnych garnkach gotujemy 6 jajek oraz torebkę kaszy jaglanej. Następnie woreczek z kaszą odsączamy z nadmiaru wody i wsypujemy do miski. Do blendera wrzucamy jajka, do których dodajemy szczyptę pieprzu, soli, szczypiorek i/lub natkę oraz pestki słonecznika. Całość blendujemy na jednolitą masę. Po chwili blendujemy także kaszę jaglaną, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy ją z masą jajeczną. Po dokładnym wymieszaniu konsystencja powinna być na tyle klejąca, aby bez problemu udało się nam uformować małe kotleciki. Obtaczamy je w siemieniu lnianym i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut (temperatura około 180 stopni). Jeśli boimy się, że nasze kotlety będą zbyt suche, możemy je delikatnie skroplić dobrym olejem przed pieczeniem. Gotowe danie możemy spożywać w połączeniu z lekką sałatką warzywną lub bez żadnych dodatków. Smacznego!