Zupa krem z ciecierzycy
To niesamowicie zdrowe danie będzie bombą witaminową dla Ciebie i dziecka. Choć ciecierzyca długo nasiąka wodą, samo przygotowanie zupy na szczęście nie jest czasochłonne!
To niesamowicie zdrowe danie będzie bombą witaminową dla Ciebie i dziecka. Choć ciecierzyca długo nasiąka wodą, samo przygotowanie zupy na szczęście nie jest czasochłonne!
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 276 kcal | Cholesterol: 0 mg |
Białko: 13,7 g | Błonnik: 11,0 g |
Węglowodany: 44,1 g | Żelazo: 4,1 mg |
Sacharoza: 3,1 g | Kwas foliowy: 329,8 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 2,8 | Jod: 6,3µg |
Tłuszcz: 6,7 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy (do namoczenia),
- garść pestek dyni (do podsmażenia na patelni),
- garść świeżej natki pietruszki (do posypania gotowej zupy),
- 2 niewielkie, obrane pomidory,
- 1 biała cebula,
- 1 czerwona cebula,
- świeża włoszczyzna,
- odrobina soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę wstaw do wody na kilka godzin, aby odpowiednio nasiąknęła przed gotowaniem. Po około 8-9 godzinach odsącz ziarna i delikatnie przepłucz. Następnie gotuj ciecierzycę aż do uzyskania wystarczająco miękkich kulek (pojedyncza kulka powinna dać się rozgnieść). W tym samym czasie w drugim garnku gotuj włoszczyznę. Możesz ją doprawić według własnych preferencji. Wykorzystaj czas gotowania na podsmażenie pestek dyni, obranie pomidorów oraz cebuli. Kiedy ciecierzyca i włoszczyzna będą gotowe, na osobnej patelni podsmaż czerwoną i białą cebulę z obranymi pomidorami – dodaj do nich trochę pieprzu i soli. Przesiej ciecierzycę przez sitko i wsyp do garnka z włoszczyzną. Całość zblenduj razem z podsmażonymi pomidorami i cebulą. Przed podaniem dosyp pestki oraz dodaj świeżą natkę pietruszki. Smacznego!