Omlet z fetą i papryką
(1 porcja)
(1 porcja)
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 339 kcal | Cholesterol: 460,1 mg |
Białko: 24,0 g | Błonnik: 2,2 g |
Węglowodany: 8,9 g | Żelazo: 3,4 mg |
Sacharoza: 0,3 g | Kwas foliowy: 129,9 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 0,7 | Jod: 34,4 µg |
Tłuszcz: 23,4 g | DHA: 0,1 g |
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1/4 czerwonej cebuli
- pokrojonej w piórka lub kostkę
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- łyżeczka masła
- 1/3 kostki pokruszonego sera feta light
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij w miseczce i rozkłóć widelcem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Wylej jajka i smaż pod przykryciem przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu. Na wierzch ułóż ser feta, a następnie cebulę, bazylię i paski papryki. Całość podsmaż pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty.
Smacznego!
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno