Batoniki musli
(10 sztuk)
(10 sztuk)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 158 kcal | Cholesterol: 20,2 mg |
Białko: 4,0 g | Błonnik: 2,4 g |
Węglowodany: 23,2 g | Żelazo: 1,1 mg |
Sacharoza: 2,3 g | Kwas foliowy: 21,9 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 2,1 | Jod: 2,0 µg |
Tłuszcz: 6,1 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 banan, garść nasion słonecznika
- garść posiekanych migdałów
- garść posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki wody
- przyprawa korzenna lub do piernika (1 łyżeczka)
- można ją zastąpić 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków
Sposób przygotowania:
Posiekaj orzechy. Płatki, nasiona słonecznika i orzechy wysyp na blachę z papierem do pieczenia i praż je w piekarniku około 10 minut w 180st.C. Od czasu do czasu przemieszaj. Banana rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj jajko, miód, wodę i wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę, ugniatając rękami, tak aby powstała zbita, płaska forma. Piecz w 180st. C przez 25 minut. Po ostygnięciu przekrój ostrym nożem wzdłuż na 10 kawałków. Batoniki przechowuj w szczelnym, zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno