Leczo z kurczakiem - Pregna

Leczo z kurczakiem

(2 porcje)

Leczo z kurczakiem

(2 porcje)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 313 kcal Cholesterol:    72,5 mg
Białko:   35,2 g Błonnik:   7,4 g
Węglowodany:  28,1  g Żelazo:   4,2 mg
Sacharoza:  2,3  g Kwas foliowy:   178,4 µg
Wymienniki węglowodanowe:   2,1 Jod:    17,4 µg
Tłuszcz:   8,4 g DHA:   0,0 g

Składniki:

  • 250 g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Rozmieszaj koncentrat pomidorowy z połową szklanki wody i zagotuj w dużym garnku. W międzyczasie pokrój cukinię i papryki w grubą kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki i wrzuć do garnka z koncentratem. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 15-20 minut (do miękkości warzyw). Do całości dodaj kurczaka pokrojonego w grubą kostkę i dopraw wszystko przyprawami. Gotuj jeszcze ok. 20 minut.
Smacznego!

 

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

Sprawdź pozostałe przepisy