Omlet grecki (1 porcja)
Składniki:
2 jajka, łyżka wody lub mleka, pomidor malinowy, 2 suszone pomidory, łyżka oleju rzepakowego, feta (40-50 g), bazylia świeża lub suszona, szczypta słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem i ziołami. Pomidora pokrój w nieduże kawałki, osusz na papierowym ręczniku (odrzuć miąższ), fetę i suszone pomidory również pokrój w małą kostkę. Wylej jajka na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Dodaj kawałki pomidorów i fety. Gdy masa jajeczna się zetnie, wyłóż omlet na talerz. Całość udekoruj świeżą bazylią.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
- kalorie 355
- białko 22,8 g
- tłuszcz 26,5 g
- węglowodany 9,6 g
- cholesterol 425 mg
- błonnik 2,8 g
- żelazo 3,7 mg
- jod 11,4 μg
- kwas foliowy 107,6 μg
- DHA 0,2 g
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno
