Pieczona ryba (2 porcje)


Składniki:

4 średniej wielkości filety z chudej ryby morskiej (sola, dorsz, morszczuk), mieszanka ziół świeżych i suszonych (bazylia, oregano, natka, szczypior, rozmaryn), 5-6 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 5-6 plasterków cytryny), sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Filety dokładnie posyp z obu stron suszonymi przyprawami oraz jeśli to konieczne dodatkowo posól. Ułóż je w nasmarowanym oliwą, płaskim naczyniu żaroodpornym. Wierzch ryby możesz posypać świeżymi, posiekanymi ziołami oraz pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dopraw pieprzem, a na wierzch połóż plasterki cytryny. Całość delikatnie polej resztą oliwy. Piecz w piekarniku przez 20-25 min, w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!


Wartości odżywcze (1 porcja):

  • kalorie 255
  • białko 33,8 g
  • tłuszcz 11 g
  • węglowodany 9,5 g
  • cholesterol 90 mg
  • błonnik 4,4 g
  • żelazo 2,5 mg
  • jod 15,9 μg
  • kwas foliowy 121,2 μg
  • DHA 0,2 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki kwas foliowy, jod, witaminy D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki kwasu foliowego, żelaza, jodu i witaminy D.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3 DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
Pregna START - nowośćPregna Vomi

Pregna Vomi to suplement diety dla kobiet, które odczuwają dyskomfort w postaci umiarkowanych mdłości związanych z ciążą.

Poznaj Pregna Vomi
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327