Pieczona ryba (2 porcje)
Składniki:
4 średniej wielkości filety z chudej ryby morskiej (sola, dorsz, morszczuk), mieszanka ziół świeżych i suszonych (bazylia, oregano, natka, szczypior, rozmaryn), 5-6 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 5-6 plasterków cytryny), sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Filety dokładnie posyp z obu stron suszonymi przyprawami oraz jeśli to konieczne dodatkowo posól. Ułóż je w nasmarowanym oliwą, płaskim naczyniu żaroodpornym. Wierzch ryby możesz posypać świeżymi, posiekanymi ziołami oraz pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dopraw pieprzem, a na wierzch połóż plasterki cytryny. Całość delikatnie polej resztą oliwy. Piecz w piekarniku przez 20-25 min, w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Wartości odżywcze (1 porcja):
- kalorie 255
- białko 33,8 g
- tłuszcz 11 g
- węglowodany 9,5 g
- cholesterol 90 mg
- błonnik 4,4 g
- żelazo 2,5 mg
- jod 15,9 μg
- kwas foliowy 121,2 μg
- DHA 0,2 g
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno
