Pieczone ratatouille z jajkiem - Pregna

Pieczone ratatouille z jajkiem

Droga przyszła mamo! Jeśli jesteś fanką tunezyjskiej szakszuki i francuskiego ratatouille – to poniższy przepis jest dla Ciebie! Nie dość, że jest super smaczny, możesz go również zrobić od razu na dwa dni dla siebie i partnera (podajemy przepis na cztery porcje). Ponadto, to danie możesz zamrozić lub podawać z pełnoziarnistym makaronem. Pełne witamin warzywa oraz bogate w mikroelementy jajka na pewno dodadzą Wam sił na nowy dzień pełen wyzwań.

(przepis na 4 porcje)

Pieczone ratatouille z jajkiem

Droga przyszła mamo! Jeśli jesteś fanką tunezyjskiej szakszuki i francuskiego ratatouille – to poniższy przepis jest dla Ciebie! Nie dość, że jest super smaczny, możesz go również zrobić od razu na dwa dni dla siebie i partnera (podajemy przepis na cztery porcje). Ponadto, to danie możesz zamrozić lub podawać z pełnoziarnistym makaronem. Pełne witamin warzywa oraz bogate w mikroelementy jajka na pewno dodadzą Wam sił na nowy dzień pełen wyzwań.

(przepis na 4 porcje)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 320 kcalCholesterol: 403,2 mg
Białko: 17,9 gBłonnik: 6,2 g
Węglowodany: 16 gŻelazo: 5,4 mg
Sacharoza: 1,0 gKwas foliowy: 152,5µg
Wymienniki węglowodanowe: 1,2Jod: 20,4 µg
Tłuszcz: 21,8 gDHA: 0,1 g

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 8 jaj

 

Sposób przygotowania:

  1. Do gotowania wybierz dużą patelnię o wysokich brzegach i grubym dnie (najlepiej żeliwną lub żaroodporną), tak aby swobodnie mieszać potrawę i ewentualnie dokończyć jej pieczenie w piekarniku.
  2. Cebulę posiekaj w piórka, przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój warzywa na równe kawałki.
  3. Na oliwie z oliwek podsmaż najpierw czosnek i cebulę. Jak już się zarumienią dodaj pozostałe warzywa. Dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku. Wlej pomidory i gotuj przez 25 minut lub dłużej.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, uformuj małe otwory i delikatnie wlej całe jaja do każdego otworu.
  5. Danie przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu 10 minut lub do momentu ścięcia się  białek. Jeśli chcesz mieć pewność, że jajka zetną się dobrze, przenieś patelnię do piekarnika i piecz kilka minut.
  6. Podawaj z dodatkiem świeżych oliwek oraz świeżego pieczywa.

Sprawdź pozostałe przepisy