Pieczony łosoś z brokułami - Pregna

Pieczony łosoś z brokułami

(2 porcje)

Pieczony łosoś z brokułami

(2 porcje)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 449 kcal Cholesterol:   105  mg
Białko:  38,3  g Błonnik:   7,5 g
Węglowodany:  18,1  g Żelazo:   4,3 mg
Sacharoza:   1,1 g Kwas foliowy:   348,5 µg
Wymienniki węglowodanowe:   1,3 Jod:    115,8 µg
Tłuszcz:  26,6  g DHA:   3,2 g

Składniki:

  • filety z łososia – 300 g (ze skórą lub bez)
  • 1 mała główka brokuła (lub 1/2 dużej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 cytryny pokrojonej na cząstki (wraz ze skórą)
  • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki i/lub grubego szczypioru
  • łyżka sosu sojowego
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180-190ºC. Filety delikatnie oprósz solą i białym pieprzem. Podziel brokuł na części i opłucz wodą. Duże, płaskie naczynie żaroodporne posmaruj cienko oliwą. Ułóż w nim filety z ryby, cząstki brokuła, kawałki cytryny i posyp połową dymki/szczypioru. Całość polej sokiem z cytryny i skrop oliwą. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 10 minut. Wyjmij, skrop sosem sojowym i ponownie zapiecz przez 10 min. Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.
Smacznego!

 

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

Sprawdź pozostałe przepisy