Pieczony łosoś z brokułami (2 porcje)


Składniki:

filety z łososia - 300 g (ze skórą lub bez), 1 mała główka brokuła (lub 1/2 dużej), sok z 1/2 cytryny, 1/2 cytryny pokrojonej na cząstki (wraz ze skórą), 2 łyżki posiekanej cebuli dymki i/lub grubego szczypioru, łyżka sosu sojowego, oliwa


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180-190ºC. Filety delikatnie oprósz solą i białym pieprzem. Podziel brokuł na części i opłucz wodą. Duże, płaskie naczynie żaroodporne posmaruj cienko oliwą. Ułóż w nim filety z ryby, cząstki brokuła, kawałki cytryny i posyp połową dymki/szczypioru. Całość polej sokiem z cytryny i skrop oliwą. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 10 minut. Wyjmij, skrop sosem sojowym i ponownie zapiecz przez 10 min. Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.
Smacznego!


Wartości odżywcze (1 porcja):

  • kalorie 434
  • białko 33,5 g
  • tłuszcz 30,2 g
  • węglowodany 12,7 g
  • cholesterol 95 mg
  • błonnik 5,2 g
  • żelazo 3,4 mg
  • jod 96 μg
  • kwas foliowy 180 μg
  • DHA 4,3 g

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

przepisy Pregna
Pregna START - nowośćPregna START

Pregna START to suplement diety dla kobiet planujących ciążę, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, jod, witaminę D, cynk oraz witaminę B6.

Poznaj Pregna START
Pregna PLUS

Pregna PLUS to suplement diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, zawierający rekomendowane składniki: kwas foliowy, żelazo, jod, witaminę D oraz kwas omga-3, DHA.

Poznaj Pregna PLUS
Pregna PLUS

Pregna 250 DHA to suplement diety dla kobiet w ciąży, zawierający kwas omega-3, DHA wspomagający rozwój mózgu dziecka.

Poznaj Pregna 250 DHA
Pregna START - nowośćPregna Vomi

Pregna Vomi to suplement diety dla kobiet, które odczuwają dyskomfort w postaci umiarkowanych mdłości związanych z ciążą, zawiera wyciąg z kłącza imbiru, witaminę B6 oraz magnez.

Poznaj Pregna Vomi
* Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol. Pol. 2014, 82, 550-553; Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynol. Pol. 2013: Vol 64, Nr 4, 319-327