Pieczony łosoś z brokułami (2 porcje)
Składniki:
filety z łososia - 300 g (ze skórą lub bez), 1 mała główka brokuła (lub 1/2 dużej), sok z 1/2 cytryny, 1/2 cytryny pokrojonej na cząstki (wraz ze skórą), 2 łyżki posiekanej cebuli dymki i/lub grubego szczypioru, łyżka sosu sojowego, oliwa
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180-190ºC. Filety delikatnie oprósz solą i białym pieprzem.
Podziel brokuł na części i opłucz wodą. Duże, płaskie naczynie żaroodporne posmaruj
cienko oliwą. Ułóż w nim filety z ryby, cząstki brokuła, kawałki cytryny i posyp połową
dymki/szczypioru. Całość polej sokiem z cytryny i skrop oliwą. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 10 minut.
Wyjmij, skrop sosem sojowym i ponownie zapiecz przez 10 min. Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.
Smacznego!
Wartości odżywcze (1 porcja):
- kalorie 434
- białko 33,5 g
- tłuszcz 30,2 g
- węglowodany 12,7 g
- cholesterol 95 mg
- błonnik 5,2 g
- żelazo 3,4 mg
- jod 96 μg
- kwas foliowy 180 μg
- DHA 4,3 g
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno
