Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

3 szybkie pomysły na zdrowe śniadanie dla przyszłej mamy

Przyszłe mamy bardzo często szukają prostych sposobów na zdrowsze odżywianie się. Szukając na sklepowych półkach alternatywy dla wędlin czy gotowych past kanapkowych często zapominamy, że smaczne pasty do smarowania chleba można bez trudu przygotować samemu w domu. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na urozmaicenie śniadań.

3 szybkie pomysły na zdrowe śniadanie dla przyszłej mamy

Przyszłe mamy bardzo często szukają prostych sposobów na zdrowsze odżywianie się. Szukając na sklepowych półkach alternatywy dla wędlin czy gotowych past kanapkowych często zapominamy, że smaczne pasty do smarowania chleba można bez trudu przygotować samemu w domu. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na urozmaicenie śniadań.

Pasta do kanapek z awokado

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Awokado uzupełni Twój jadłospis o porcję kwasów tłuszczowych, potas, witaminy C,E oraz A.

 

Wartość energetyczna: 398 kcal Cholesterol:    403,2 mg
Białko:   17,1 g Błonnik:   5,0 g
Węglowodany:   11,9 g Żelazo:   4,0 mg
Sacharoza:   0,2 g Kwas foliowy:   163,0 µg
Wymienniki węglowodanowe:   0,7 Jod:    36,6 µg
Tłuszcz:   32,4 g DHA:   0,1 g

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 awokado haas
  • Sól, pieprz, łyżeczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj dwa jajka na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  2. Wydrąż z awokado zielony miąższ i rozdrobnij go widelcem.
  3. Pokrój drobno szczypiorek.
  4. Wszystkie składniki (poza szczypiorkiem) wymieszaj delikatnie widelcem lub zmiksuj blenderem. Pastę dopraw solą, pieprzem. Po położeniu jej na kanapkę posyp szczypiorkiem i gotowe!

Pasta z makreli

Wartości odżywcze w 1 porcji

Makrela to bogactwo dobroczynnych dla zdrowia składników takich jak białko, kwasy tłuszczowe, witaminy D oraz A. Z dodatkiem przypraw i ziół ta popularna ryba nabiera nowego smaku!

 

Wartość energetyczna: 325 kcal Cholesterol:    91 mg
Białko:   28,5 g Błonnik:  2,0  g
Węglowodany:   7,7 g Żelazo:   2,3 mg
Sacharoza:   1,9 g Kwas foliowy:   33,9 µg
Wymienniki węglowodanowe:   0,5 Jod:    76,7 µg
Tłuszcz:   20,6 g DHA:   2,2 g

Składniki:

  • Wędzona makrela
  • Koperek
  • Cebula
  • Sól, pieprz
  • Odrobina pasty Sambal (opcjonalnie!)

Sposób przygotowania:

  1. Do kielicha blendera wrzuć posiekaną cebulkę, koperek oraz mięso makreli.  Pamiętaj, żeby uważać na ości!
  2. Opcjonalnie, jeśli lubisz i możesz sobie pozwolić na ostre przyprawy, dodaj ¼ łyżeczki pasty sambal, sól, pieprz.
  3. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę i gotowe!

Nutella migdałowa

Wartości odżywcze w 1 porcji

Migdały są nie tylko smaczne ale obfitują w witaminę B2 i E, kwasy tłuszczowe. Ponadto, często polecane są kobietom w ciąży jako remedium na zgagę i uciążliwe mdłości.

 

Wartość energetyczna: 630,6 kcal Cholesterol:   0  mg
Białko:   18,4 g Błonnik:   13,4 g
Węglowodany:   60,8 g Żelazo:   5,9 mg
Sacharoza:   11,7 g Kwas foliowy:   78 µg
Wymienniki węglowodanowe:   4,8 Jod:   25,8  µg
Tłuszcz:   37,9 g DHA:   0,0 g

Składniki:

  • Pół szklanki migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • Pół szklanki daktyli (¾ szklanki wody do namoczenia daktyli)
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy upraż powoli na patelni lub w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Prażenie powinno potrwać około 10 minut. Ważne, żebyś nie zapomniała migdałów od czasu do czasu pomieszać. Uważaj, żeby ich nie spalić, bo krem będzie wtedy bardzo gorzki.
  2. Daktyle zalej wodą i pozwól im nasiąknąć na czas prażenia i stygnięcia migdałów.
  3. Do misy blendera włóż odsączone z wody daktyle (nie wylewaj jej jeszcze), wystudzone migdały, dorzuć kakao oraz szczyptę soli i zmiksuj. Podczas blendowania dodawaj stopniowo wodę pozostałą po moczeniu  daktyli, która pomoże Ci w uzyskaniu idealnej konsystencji.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy