Batoniki musli - Pregna

Batoniki musli

(10 sztuk)

Batoniki musli

(10 sztuk)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 158 kcal Cholesterol:   20,2  mg
Białko:   4,0 g Błonnik:  2,4  g
Węglowodany:  23,2  g Żelazo:   1,1 mg
Sacharoza:   2,3 g Kwas foliowy:   21,9 µg
Wymienniki węglowodanowe:   2,1 Jod:    2,0 µg
Tłuszcz:   6,1 g DHA:   0,0 g

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 banan, garść nasion słonecznika
  • garść posiekanych migdałów
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • przyprawa korzenna lub do piernika (1 łyżeczka)
  • można ją zastąpić 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków

Sposób przygotowania:

Posiekaj orzechy. Płatki, nasiona słonecznika i orzechy wysyp na blachę z papierem do pieczenia i praż je w piekarniku około 10 minut w 180st.C. Od czasu do czasu przemieszaj. Banana rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj jajko, miód, wodę i wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę, ugniatając rękami, tak aby powstała zbita, płaska forma. Piecz w 180st. C przez 25 minut. Po ostygnięciu przekrój ostrym nożem wzdłuż na 10 kawałków. Batoniki przechowuj w szczelnym, zamkniętym pojemniku.
Smacznego!

 

 

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

Sprawdź pozostałe przepisy