Bezcukrowe kulki à la rafaello
Jeśli w czasie ciąży unikasz cukru, ten deser szybko stanie się Twoją ulubioną przekąską! Kasza jaglana to skarbnica wartościowych dla organizmu substancji. A dzisiaj to właśnie ona jest główną bohaterką naszego dania.
(przepis na 10 porcji)
Jeśli w czasie ciąży unikasz cukru, ten deser szybko stanie się Twoją ulubioną przekąską! Kasza jaglana to skarbnica wartościowych dla organizmu substancji. A dzisiaj to właśnie ona jest główną bohaterką naszego dania.
(przepis na 10 porcji)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 95,3 kcal | Cholesterol: 0 mg |
Białko: 2,5 g | Błonnik: 1,0 g |
Węglowodany: 9,0 g | Żelazo: 0,8 mg |
Sacharoza: 0,5 g | Kwas foliowy: 10,3 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 0,8 | Jod: 0,8 µg |
Tłuszcz: 5,7 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
- mleko kokosowe
- pół torebki kaszy jaglanej
- miód
- naturalne kakao
- dwie garści orzechów ziemnych bez soli
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Do mleka kokosowego dodaj szklankę wody, wymieszaj i zagotuj. Do garnka włóż torebkę kaszy jaglanej i gotuj aż do uzyskania miękkości. Zblenduj orzechy ziemne i dosyp do nich 2 łyżki naturalnego kakao oraz garść wiórków kokosowych. Następnie całość połącz z kaszą i ponownie zblenduj. Gotową mieszankę pozostaw na około 15 minut. Po tym czasie uformuj małe kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Włóż gotowe kulki i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij deser z piekarnika. Odczekaj do wystygnięcia. Podawaj lekko schłodzone. Smacznego!