Chlebek/ ciasto bananowe
Jeśli w Twojej kuchni zalegają dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić to świetnie się składa, by wykorzystać je do bardzo łatwego i smacznego chlebka bananowego. Dzięki temu, że są dojrzałe nie musisz dodawać żadnego cukru.
Jeśli w Twojej kuchni zalegają dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić to świetnie się składa, by wykorzystać je do bardzo łatwego i smacznego chlebka bananowego. Dzięki temu, że są dojrzałe nie musisz dodawać żadnego cukru.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 212 kcal | Cholesterol: 50,4 mg |
Białko: 4,9 g | Błonnik: 2,0 g |
Węglowodany: 33,9 g | Żelazo: 1,0 mg |
Sacharoza: 9,2 g | Kwas foliowy: 28,1 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 3,2 | Jod: 3,6 µg |
Tłuszcz: 6,8 g | DHA: 0,0 g |
Składniki (na 8 porcji):
- 4 banany (480g)
- 15 łyżek mąki ryżowej (150 g)
- 2 całe jajka (110 g)
- ½ gorzkiej czekolady (50 g)
- 10 orzechów włoskich (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (3 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego bez alkoholu (3 g)
- ½ łyżeczki cynamonu (2,5 g)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2,5 g)
- 5 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego (50 g)
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj 3 banany z jajkami i olejem.
- Dodaj esencje waniliową.
- Przesiej mąkę, dodaj sodę, proszek, cynamon
- Wymieszaj
- Dodaj pokrojone orzechy i pokruszoną czekoladę.
- Przelej do keksówki i połóż na górze plasterki pokrojonego banana.
- Piecz w 180°C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.