Chlebek/ ciasto bananowe - Pregna

Chlebek/ ciasto bananowe

Jeśli w Twojej kuchni zalegają dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić to świetnie się składa, by wykorzystać je do bardzo łatwego i smacznego chlebka bananowego. Dzięki temu, że są dojrzałe nie musisz dodawać żadnego cukru.

Chlebek/ ciasto bananowe

Jeśli w Twojej kuchni zalegają dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić to świetnie się składa, by wykorzystać je do bardzo łatwego i smacznego chlebka bananowego. Dzięki temu, że są dojrzałe nie musisz dodawać żadnego cukru.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna:  212 kcal Cholesterol:   50,4 mg
Białko:   4,9 g Błonnik:   2,0 g
Węglowodany:   33,9 g Żelazo:   1,0 mg
Sacharoza:   9,2 g Kwas foliowy:  28,1 µg
Wymienniki węglowodanowe:   3,2 Jod:    3,6 µg
Tłuszcz:   6,8 g DHA:   0,0 g

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 banany (480g)
  • 15 łyżek mąki ryżowej (150 g)
  • 2 całe jajka (110 g)
  • ½ gorzkiej czekolady (50 g)
  • 10 orzechów włoskich (40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (3 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego bez alkoholu (3 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2,5 g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2,5 g)
  • 5 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego (50 g)

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj 3 banany z jajkami i olejem.
  2. Dodaj esencje waniliową.
  3. Przesiej mąkę, dodaj sodę, proszek, cynamon
  4. Wymieszaj
  5. Dodaj pokrojone orzechy i pokruszoną czekoladę.
  6. Przelej do keksówki i połóż na górze plasterki pokrojonego banana.
  7. Piecz w 180°C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Sprawdź pozostałe przepisy