Chlebek/ ciasto bananowe - Pregna

Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Chlebek/ ciasto bananowe

Jeśli w Twojej kuchni zalegają dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić to świetnie się składa, by wykorzystać je do bardzo łatwego i smacznego chlebka bananowego. Dzięki temu, że są dojrzałe nie musisz dodawać żadnego cukru.

Chlebek/ ciasto bananowe

Jeśli w Twojej kuchni zalegają dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić to świetnie się składa, by wykorzystać je do bardzo łatwego i smacznego chlebka bananowego. Dzięki temu, że są dojrzałe nie musisz dodawać żadnego cukru.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna:  212 kcal Cholesterol:   50,4 mg
Białko:   4,9 g Błonnik:   2,0 g
Węglowodany:   33,9 g Żelazo:   1,0 mg
Sacharoza:   9,2 g Kwas foliowy:  28,1 µg
Wymienniki węglowodanowe:   3,2 Jod:    3,6 µg
Tłuszcz:   6,8 g DHA:   0,0 g

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 banany (480g)
  • 15 łyżek mąki ryżowej (150 g)
  • 2 całe jajka (110 g)
  • ½ gorzkiej czekolady (50 g)
  • 10 orzechów włoskich (40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (3 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego bez alkoholu (3 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2,5 g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2,5 g)
  • 5 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego (50 g)

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj 3 banany z jajkami i olejem.
  2. Dodaj esencje waniliową.
  3. Przesiej mąkę, dodaj sodę, proszek, cynamon
  4. Wymieszaj
  5. Dodaj pokrojone orzechy i pokruszoną czekoladę.
  6. Przelej do keksówki i połóż na górze plasterki pokrojonego banana.
  7. Piecz w 180°C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Sprawdź pozostałe przepisy