Deser musli z owocami i siemieniem lnianym - Pregna

Deser musli z owocami i siemieniem lnianym

W siemieniu lnianym występuje kwas ALA, który w naszych organizmach przemienia się w kwas EPA oraz DHA. Jego inne właściwości są nieocenione – wpływa pozytywnie niemal na każdy element ciała kobiety, zaczynając od włosów, poprzez układ pokarmowy i figurę, a kończąc na skórze. W ciąży należy jednak spożywać siemię lniane z czujnością i umiarem.

(opcja z bananem i truskawkami; przepis na 4 porcję: 60 g tapioki; 40 g płatków owsianych, 30 g orzechów włoskich)

Deser musli z owocami i siemieniem lnianym

W siemieniu lnianym występuje kwas ALA, który w naszych organizmach przemienia się w kwas EPA oraz DHA. Jego inne właściwości są nieocenione – wpływa pozytywnie niemal na każdy element ciała kobiety, zaczynając od włosów, poprzez układ pokarmowy i figurę, a kończąc na skórze. W ciąży należy jednak spożywać siemię lniane z czujnością i umiarem.

(opcja z bananem i truskawkami; przepis na 4 porcję: 60 g tapioki; 40 g płatków owsianych, 30 g orzechów włoskich)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 335 kcal Cholesterol:  0   mg
Białko:   4,7 g Błonnik:  3,9  g
Węglowodany:  37,4  g Żelazo:  4,7  mg
Sacharoza:   4,2 g Kwas foliowy:   46,1 µg
Wymienniki węglowodanowe:   3,4 Jod:   3,8  µg
Tłuszcz:   19,4 g DHA:   0,0 g

Składniki na jedną porcję:

  • ulubione owoce: najlepiej 1 kiwi lub 1 banan, jednak mogą być dowolne, w zależności od sezonu, drobno pokrojone,
  • zblendowane truskawki lub maliny +/- 250 g,
  • kulki tapioki (granulat) – pół szklanki,
  • mleko kokosowe – 1 puszka (najlepiej takie o prostym składzie – mleko kokosowe +woda),
  • własna mieszanka musli – drobno posiekane orzechy i płatki owsiane z odrobiną suszonej żurawiny,
  • mleko roślinne (np. z migdałów) – 1 opakowanie,
  • mielone siemię lniane – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Na dnie miski umieszczamy zblendowane maliny lub truskawki.

Tapiokę, w zależności od zaleceń na opakowaniu, gotujemy w mleku kokosowym, aż do momentu, gdy kulki napęcznieją. Następnie odlewamy i pozostawiamy ją do wystygnięcia, po czym nakładamy na zblendowane owoce. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę ulubionego mleka roślinnego bez cukru.

Dodajemy drobno pokrojone owoce – kiwi, arbuza etc. Dosypujemy dwie łyżki przygotowanego samodzielnie musli i łyżeczkę mielonego siemienia lnianego. Wszystko mieszamy.

Gotową porcję deseru wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby nabrał trwalszej konsystencji. Po wyciągnięciu, zalewamy całość raz jeszcze dwiema łyżkami mleka roślinnego i mieszamy.

Na taki deser możemy sobie pozwolić tylko sporadycznie, ze względu na należyty umiar w spożywaniu kalorii podczas ciąży, jednak zawiera on wiele cennych substancji odżywczych i jest dobrą alternatywą dla sklepowego musli z cukrem, zjedzonego tradycyjnie na mleku.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy