Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Deser musli z owocami i siemieniem lnianym

W siemieniu lnianym występuje kwas ALA, który w naszych organizmach przemienia się w kwas EPA oraz DHA. Jego inne właściwości są nieocenione – wpływa pozytywnie niemal na każdy element ciała kobiety, zaczynając od włosów, poprzez układ pokarmowy i figurę, a kończąc na skórze. W ciąży należy jednak spożywać siemię lniane z czujnością i umiarem.

(opcja z bananem i truskawkami; przepis na 4 porcję: 60 g tapioki; 40 g płatków owsianych, 30 g orzechów włoskich)

Deser musli z owocami i siemieniem lnianym

W siemieniu lnianym występuje kwas ALA, który w naszych organizmach przemienia się w kwas EPA oraz DHA. Jego inne właściwości są nieocenione – wpływa pozytywnie niemal na każdy element ciała kobiety, zaczynając od włosów, poprzez układ pokarmowy i figurę, a kończąc na skórze. W ciąży należy jednak spożywać siemię lniane z czujnością i umiarem.

(opcja z bananem i truskawkami; przepis na 4 porcję: 60 g tapioki; 40 g płatków owsianych, 30 g orzechów włoskich)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 335 kcal Cholesterol:  0   mg
Białko:   4,7 g Błonnik:  3,9  g
Węglowodany:  37,4  g Żelazo:  4,7  mg
Sacharoza:   4,2 g Kwas foliowy:   46,1 µg
Wymienniki węglowodanowe:   3,4 Jod:   3,8  µg
Tłuszcz:   19,4 g DHA:   0,0 g

Składniki na jedną porcję:

  • ulubione owoce: najlepiej 1 kiwi lub 1 banan, jednak mogą być dowolne, w zależności od sezonu, drobno pokrojone,
  • zblendowane truskawki lub maliny +/- 250 g,
  • kulki tapioki (granulat) – pół szklanki,
  • mleko kokosowe – 1 puszka (najlepiej takie o prostym składzie – mleko kokosowe +woda),
  • własna mieszanka musli – drobno posiekane orzechy i płatki owsiane z odrobiną suszonej żurawiny,
  • mleko roślinne (np. z migdałów) – 1 opakowanie,
  • mielone siemię lniane – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Na dnie miski umieszczamy zblendowane maliny lub truskawki.

Tapiokę, w zależności od zaleceń na opakowaniu, gotujemy w mleku kokosowym, aż do momentu, gdy kulki napęcznieją. Następnie odlewamy i pozostawiamy ją do wystygnięcia, po czym nakładamy na zblendowane owoce. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę ulubionego mleka roślinnego bez cukru.

Dodajemy drobno pokrojone owoce – kiwi, arbuza etc. Dosypujemy dwie łyżki przygotowanego samodzielnie musli i łyżeczkę mielonego siemienia lnianego. Wszystko mieszamy.

Gotową porcję deseru wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby nabrał trwalszej konsystencji. Po wyciągnięciu, zalewamy całość raz jeszcze dwiema łyżkami mleka roślinnego i mieszamy.

Na taki deser możemy sobie pozwolić tylko sporadycznie, ze względu na należyty umiar w spożywaniu kalorii podczas ciąży, jednak zawiera on wiele cennych substancji odżywczych i jest dobrą alternatywą dla sklepowego musli z cukrem, zjedzonego tradycyjnie na mleku.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy