Fritatta z łososiem
(1 porcja)
(1 porcja)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
| Wartość energetyczna: 306 kcal | Cholesterol: 453,7 mg |
| Białko: 29,6 g | Błonnik: 0,3 g |
| Węglowodany: 3,2 g | Żelazo: 3,2 mg |
| Sacharoza: 0 g | Kwas foliowy: 101,4 µg |
| Wymienniki węglowodanowe: 0,3 | Jod: 26,1 µg |
| Tłuszcz: 19,4 g | DHA: 0,6 g |
Składniki:
- 2 jajka
- drobno posiekany szczypiorek (pół pęczka)
- dwie łyżeczki serka Philadelphia light
- 50 g wędzonego łososia
- bazylia
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszaj ze szczypiorkiem oraz przypraw solą i pieprzem. Posmaruj żaroodporną formę oliwą. Pokrój łososia w cienkie paski i wymieszaj z masą jajeczną. Wstaw naczynie z masą do piekarnika na ok. 3-4 minuty (do ścięcia białka). Podawaj w kawałkach na chlebie posmarowanym serkiem. Fritattę udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno