Fritatta z łososiem - Pregna

Fritatta z łososiem

(1 porcja)

Fritatta z łososiem

(1 porcja)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 306 kcal Cholesterol:   453,7  mg
Białko:   29,6 g Błonnik:  0,3  g
Węglowodany:   3,2 g Żelazo:   3,2 mg
Sacharoza:   0 g Kwas foliowy:  101,4  µg
Wymienniki węglowodanowe:   0,3 Jod:    26,1 µg
Tłuszcz:   19,4 g DHA:   0,6 g

Składniki:

  • 2 jajka
  • drobno posiekany szczypiorek (pół pęczka)
  • dwie łyżeczki serka Philadelphia light
  • 50 g wędzonego łososia
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Jajka wymieszaj ze szczypiorkiem oraz przypraw solą i pieprzem. Posmaruj żaroodporną formę oliwą. Pokrój łososia w cienkie paski i wymieszaj z masą jajeczną. Wstaw naczynie z masą do piekarnika na ok. 3-4 minuty (do ścięcia białka). Podawaj w kawałkach na chlebie posmarowanym serkiem. Fritattę udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!

 

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

Sprawdź pozostałe przepisy