Frittata ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami
(1 porcja)
(1 porcja)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 277 kcal | Cholesterol: 415,6 mg |
Białko: 17,7 g | Błonnik: 3,7 g |
Węglowodany: 14,7 g | Żelazo: 5,3 mg |
Sacharoza: 0 g | Kwas foliowy: 93,8 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,2 | Jod: 34,1 µg |
Tłuszcz: 17,9g | DHA: 0,1 g |
Składniki:
- 2 jajka
- 3 suszone pomidory
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 10 oliwek
- łyżeczka masła
- sól morska
- pieprz czerwony lub czarny
Sposób przygotowania:
Pokrój szczypiorek, oliwki i pomidory (na 3 części), dodaj sól i pieprz. Przełóż wszystko do miseczki i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na małej patelni łyżeczkę masła, po 1-2 minutach wylej masę jajeczną, ustaw nieduży płomień i przykryj pokrywką. Po 3-4 minutach, kiedy masa zetnie się w większej części i po bokach, przewróć placek łopatką na druga stronę, podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.
Smacznego!
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno