Frittata ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami - Pregna

Frittata ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami

(1 porcja)

Frittata ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami

(1 porcja)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 277 kcal Cholesterol:   415,6  mg
Białko:   17,7 g Błonnik:   3,7 g
Węglowodany:  14,7  g Żelazo:   5,3 mg
Sacharoza:   0 g Kwas foliowy:   93,8 µg
Wymienniki węglowodanowe:   1,2 Jod:    34,1 µg
Tłuszcz:    17,9g DHA:   0,1 g

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 suszone pomidory
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 10 oliwek
  • łyżeczka masła
  • sól morska
  • pieprz czerwony lub czarny

Sposób przygotowania:

Pokrój szczypiorek, oliwki i pomidory (na 3 części), dodaj sól i pieprz. Przełóż wszystko do miseczki i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na małej patelni łyżeczkę masła, po 1-2 minutach wylej masę jajeczną, ustaw nieduży płomień i przykryj pokrywką. Po 3-4 minutach, kiedy masa zetnie się w większej części i po bokach, przewróć placek łopatką na druga stronę, podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.
Smacznego!

 

 

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

Sprawdź pozostałe przepisy