Jesienne leczo z indykiem - Pregna

Jesienne leczo z indykiem

Przyszłe mamy bardzo często szukają prostych sposobów na zdrowsze odżywianie się. Tym razem porponujemy przepis na pyszne leczo z indykiem w jesiennej odsłonie.

Jesienne leczo z indykiem

Przyszłe mamy bardzo często szukają prostych sposobów na zdrowsze odżywianie się. Tym razem porponujemy przepis na pyszne leczo z indykiem w jesiennej odsłonie.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 417 kcalCholesterol: 49 mg
Białko: 30 gBłonnik: 17,7 g
Węglowodany: 52,8 gŻelazo: 6,3 mg
Sacharoza: 2,3 gKwas foliowy: 219,7 µg
Wymienniki węglowodanowe: 4,1Jod: 30,5 µg
Tłuszcz: 13,6 gDHA: 0,0 g

Składniki:

  • 3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pierś z indyka
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju
  • 2 – 3 duże, dojrzałe pomidory lub pomidory krojone w puszce

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku podsmaż na łyżce oleju pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odłóż na chwilę na talerz obok, żeby się nie spaliły.
  2. Następnie podsmaż pokrojoną w paski pierś z indyka. Jeśli chcesz, żeby mięso było wyjątkowo miękkie, możesz przed podsmażeniem moczyć je kilka godzin w krowim mleku. Pamiętaj, żeby przed smażeniem umyć mięso.
  3. Jak mięso zacznie się rumienić, dodaj pokrojoną w paski paprykę, pomidory oraz cebulę z czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz i słodką paprykę.
  4. Zmniejsz prąd lub gaz, gotuj do momentu rozgotowania pomidorów i zmiękczenia papryki.
  5. Podawaj z chlebem, ryżem lub kluskami lanymi.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy